Arie van der Veer

God

25 juli 2019 door Arie van der Veer

De wederkomst van Jezus: ben jij er klaar voor?

'Mogen wij wat van jullie olie gebruiken? Onze lampen willen niet branden’ - Matteüs 25:8.

In de gelijkenis van de tien dwaze en wijze meisjes, vergelijkt Jezus Zijn komende terugkeer naar de aarde met de optocht van een Joodse bruidegom. De bruidegom trok op zijn trouwdag samen met zijn vrienden in optocht naar het huis van zijn bruid. Het was een feestelijk gebeuren.

Het in slaap vallen kun je als beeld gebruiken voor het niet actief bezig zijn met de wederkomst van Jezus.

Als Jezus terugkomt, zal het niet alleen een dag van oordeel, maar ook een dag van vreugde zijn. Wie in Jezus Christus gelooft, hoeft immers niet bang te zijn voor dat gericht. Het verwachten van de terugkeer van Jezus kun je vergelijken met de tocht naar een feest.

Het wachten duurt lang
Er zullen mensen zijn voor wie de deur naar de bruiloftszaal gesloten zal blijven. Dat is heel erg. Daarom vertelde Jezus deze gelijkenis. Tien meisjes wachtten op de stoet van de bruidegom. Maar het wachten duurde heel lang. Zo lang dat ze allemaal in slaap vielen. Jezus vertelde dat zonder enige kritiek. Je zou zeggen dat Hij er wel begrip voor had. Laat ze maar slapen, als de stoet er straks aankomt, worden ze vanzelf wel wakker van al die muziek.

Het in slaap vallen kun je als beeld gebruiken voor het niet actief bezig zijn met de wederkomst van Jezus. Hoe vaak dromen wij wel niet weg! We dromen over onze plannen. Dit feest staat niet elke dag in onze agenda!

Bij de komst van Jezus moet iedereen persoonlijk klaarstaan.

De olie is op
Toen de bruidegom er eindelijk aankwam, schrokken de jonge vrouwen wakker. De feestlampen van alle meisjes waren uitgegaan. Vijf van hen hadden geen reserveolie bij zich. Ze konden niet van elkaar lenen. Daarom besloten de vijf alsnog olie te gaan kopen. Maar dat duurde vreselijk lang. Ze kwamen te laat op de bruiloft en mochten er niet meer in.

Waar ging het fout?
Heel de geschiedenis door hebben mensen zich dat afgevraagd. Niet omdat ze geslapen hadden. De andere vijf hadden immers ook liggen slapen. Deze vijf hadden te weinig olie. Het valt op dat ze geen olie van de andere meisjes konden lenen.

Wat bedoelt Jezus met de olie? Blijkbaar zijn er bij zijn wederkomst bepaalde zaken die niet overdraagbaar zijn. Is dat geloof? Of hoop? Gods Geest in je hart? Jij mag het zeggen!

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Eén ding is zeker. Je bent met z’n allen op weg, maar tegelijkertijd ook als individu. Bij de komst van Jezus moet iedereen persoonlijk klaarstaan.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

De olie staat voor de levende relatie met de Heilige Geest, daar moet je voor zorgen, terwijl je slaapt.

Mooie uitleg, dank.
REAGEER
S
Er zijn veel uitleggingen mogelijk maar als ik schrift op schrift probeert te verklaren kom ik hier op uit: 1) De slaap van de maagden is het ontslapen zijn, een term die het NT vaak gebruikt voor het overlijden. 2) het licht: "Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien, en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken." En de dwaze maagden beseffen met de komst van Christus (bij de opstanding), dat hun licht wel heel erg weinig is. Graag willen ze meeliften met de gelovigen die wel genoeg licht dragen.
S
2 Korinthe 5: 1Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent, afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen.

Want in deze tent zuchten wij ook, en verlangen wij er vurig naar met onze woning die uit de hemel is, overkleed te worden,

als wij maar bekleed en niet naakt zullen bevonden worden. Zie ook Openb. 3:18; 16:15
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!