Dr. Michael Brown

Nieuws

25 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Joden in debat over de vraag of het Nieuwe Testament antisemitisch is

Is het Nieuwe Testament antisemitisch? Deze vraag staat binnenkort centraal bij een debat tussen dr. Michael Brown (foto boven) en de orthodoxe rabbijn Shmuley Boteach, die plaatsvindt op 8 augustus in New York, laat Israël Today weten.

Het idee, dat het Nieuwe Testament antisemitisch is, is een controverse die teruggaat tot het begin van het christendom en de kerkelijke doctrine dat de Joden Christus, de Zoon van God, hebben gedood en daarom zijn vervloekt en moeten worden gestraft. Deze geloofsovertuigingen staan volgens Israël Today aan de basis van het gewelddadige antisemitisme van het christendom, van inquisities tot een Holocaust. In het jodendom vormen ze de kern van de vrees voor, en de afkeer van het historische christendom.

Michael Brown is een Joodse gelovige in Jezus, geen niet-Jood, en hij staat bekend om zijn kennis van de Torah en zijn publieke debat­vaardigheden. Hij wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds meest vooraanstaande verdedigers van het Messiaans-Joodse geloof. Rabbijn Shmuley Boteach was 11 jaar lang rabbijn aan de Oxford University in Engeland. Hij schreef 30 best verkochte boeken over het Jodendom, waaronder 'Kosher Jesus'.

Christenen en Messiasbelijdende Joden proberen de radicale leer dat het Nieuwe Testament antisemitisch zou zijn, op allerlei manieren te doorbreken. Stichting Israël en de Bijbel doet dat bijvoorbeeld door het verspreiden van de Hebreeënbrief. Zo wil men het Joodse karakter van het Nieuwe Testament tonen. "We willen laten zien dat het Nieuwe Testament, waar zij niets van moeten hebben, niet zo anti-Joods is als ze misschien dachten", aldus dr. Pieter Siebesma in dit recente interview.

Lees ook: "Het is harteloos om Joden het goede nieuws te onthouden" en "De waarheid moet gezegd worden, ook tegen Joden".

Reacties

Het is maar net wat je onder anti-semitisch verstaat. Sem is de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem en betekent: "naam, goede naam, aanzien". Het Nieuwe Testament proclameert Jezus Christus als de eeuwenlang verwachte Messias, de verhoogde Heer, de naam boven alle naam (Fil. 2:9). Het NT is dus absoluut niet anti-semitisch. Integendeel.
Het lijkt me een goede zaak als Joden elkaar overtuigen dat God het volgens het NT goed met ze voor heeft.
E
"Deze geloofsovertuigingen staan volgens Israël Today aan de basis van het gewelddadige antisemitisme van het christendom, van inquisities tot een Holocaust." Dergelijke overtuigingen zijn geen oorzaak, maar goedpraterij achteraf van slechte daden.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!