Arie van der Veer

God

24 juli 2019 door Arie van der Veer

De vijand verleidde Adam en Eva, maar er is een weg terug naar het paradijs

'En nadat hij hem had weggejaagd, plaatste hij ten oosten van de tuin van Eden de cherubs en het heen en weer flitsende, vlammende zwaard. Zij moesten de weg naar de levensboom bewaken’ - Genesis 3:24.

‘In het midden van het plein van de stad en aan weerskanten van de rivier stond een levensboom, die twaalf vruchten gaf, elke maand zijn eigen vrucht. De bladeren van de boom brachten de volken genezing. Er zal niets meer zijn waarop nog een vloek rust’ - Openbaring 22:2,3.

God besloot Zelf de strijd tegen de Boze te gaan voeren. ‘Ik zal vijandschap zetten’, beloofde Hij.

In het paradijs stonden heel veel bomen. Twee bomen worden speciaal genoemd: de boom van de kennis van goed en kwaad en de levensboom. God zei: ‘Van de eerste boom moeten jullie afblijven. Van de tweede mogen jullie eten, iedere dag en dan zullen jullie voor altijd blijven leven.’

Dan verleidt de vijand van God – in de gestalte van de slang – Eva en Adam om toch van die boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Ze willen zelf bepalen wat goed is en wat kwaad. Ze willen als God zijn.

Direct daarna blokkeert God de weg naar de levensboom. Hij wil voorkomen dat Adam en Eva nu van de vrucht van de levensboom gaan eten en zo eeuwig zullen leven. ‘God verdreef de mens’, staat er. Het lijkt wel alsof Adam en Eva geprobeerd hebben om te blijven. Maar het lukte niet.

Gelukkig maar dat God ingreep.
Stel je voor dat het de mens wel gelukt was. Dat de mens eeuwig was blijven leven in een verloren paradijs. Voor altijd een bestaan, waarin de door God ingestelde verhoudingen waren verstoord. Een bestaan, waarin de mens zelf voor altijd bepaalde wat goed en wat kwaad was. Een bestaan zoals nu, maar dan niet tijdelijk, maar voor eeuwig. Rampen, pijn, ellende voor altijd.

Hij zal de weg tot die Boom van het leven weer ontsluiten. God biedt hoop voor de sterfelijke mens.

Om de mens daarvan te redden, blokkeerde God de weg tot de levensboom en verdreef Hij Adam en Eva uit het paradijs. De mens zou immers nooit zichzelf kunnen redden. God besloot Zelf de strijd tegen de Boze te gaan voeren. ‘Ik zal vijandschap zetten’, beloofde Hij.

Verbannen worden uit het paradijs was een enorme straf voor Adam en Eva. Adam en Eva werden sterfelijke mensen. Toch zat in dat enorme gericht ook een diepe zegen. De mens werd sterfelijk, maar niet voor eeuwig. De weg naar de levensboom was geblokkeerd. Maar de boom werd niet omgehakt. God beloofde een nieuwe weg in Jezus Christus. De toegang tot het paradijs werd de mens niet voor altijd ontzegd.

Na de zondeval kreeg Eva te horen: ‘Er zal uit jouw nageslacht een Redder geboren worden.’ Hij zal de weg tot die Boom van het leven weer ontsluiten. God biedt hoop voor de sterfelijke mens.

In het laatste Bijbelboek schrijft Jezus in een van de brieven aan de zeven gemeenten: ‘Wie overwint zal Ik laten eten van de levensboom die in Gods paradijs staat.’

Er is een weg terug.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

Die weg is vrij:Exodus 26:

31 ... ... ... Daarna zult gij een voorhang maken ... ... ... met cherubim ... ... ... en deze voorhang zal ulieden een scheiding maken tussen het heilige, en tussen het heilige en het heilige der heiligen.Marcus 15:

37 ... ... ... En Jezus, een grote stem van Zich gegeven hebbende, gaf den geest. En het voorhangsel des tempels scheurde in tweeën, van boven tot beneden.Free entry, maar niet meer van de andere boom snoepen... weg met die meetlat van goed en kwaad.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!