drank

Dagelijks leven

24 juli 2019 door Patrick Simons

'Refo's kunnen leren van baptisten als het gaat om alcoholgebruik'

In het hoofdredactioneel commentaar van het Reformatorisch Dagblad wordt gesteld dat reformatorische christenen wat kunnen leren van baptisen als het gaat om vreemdelingschap. Daarbij wordt er vooral ingegaan op het gebruik van alcohol en tabak.

'In de gereformeerde gezindte is er op dit gebied vanouds weinig terughoudendheid. Op verjaardagen is het niet ongewoon als ouders of familieleden een jonger kind even laten meeproeven van een alcoholisch drankje', schrijft de krant om vervolgens over het recent gepubliceerde onderzoek te beginnen.

'Optimisten trekken uit dit onderzoek de conclusie dat het gebruik van verslavende middelen in reformatorische kring beduidend lager is dan in ‘de wereld’. Dat is terecht. De onderzoekers wijzen erop dat dit overeenkomt met de wetenschappelijke literatuur waarin meer voorbeelden bekend zijn dat religie beschermend werkt als het gaat om psychiatrische problematiek. Jammer dat die conclusie in seculiere media onderbelicht bleef. De kop boven nieuwsberichten had kunnen zijn: ”Verslaving het laagst in refogezinnen.”

Toch wordt er ook een kantekening geplaatst bij het alcoholgebruik de reformatorische gezindte, zeker bij jongens. 'Dan krijg je nog meer waardering voor de strakke regels in de kringen van baptisten en evangelicale christenen.'

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad

Reacties

B
Duidelijk verhaal,alleen de laatste zin vind ik niet reëel, juist door geen strakke regels is dit in evangelische kringen veel minder een probleem, de wet brengt geen vrijheid en verantwoordelijkheid,en vooral geen echte gehoorzaamheid.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!