Ik ben er geen, ik ken er geen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juli 2019 door EO

Nieuw EO-programma over christelijke LHBT’ers: ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’

Hoe is het voor LHBT’ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand 'er een is' en waar ‘homo’ niet meer is dan een grap of scheldwoord? Wat is de rol van christelijke hetero’s in het creëren van een veilige kerk voor iedereen? Televisiemaker Marnix Haak gaat met deze vraagstukken aan de slag voor het nieuwe EO-programma ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’. Het programma wordt uitgezonden gedurende de Amsterdam Pride.

Samen met domineeszoon en homoseksueel Frans Blokhuis gaat Haak op pad om verhalen te horen van jongeren die in de kast èn in de kerk zaten. Met elkaar en met jongeren bespreken ze een heel aantal vragen: waarom leidt het gesprek over seksuele diversiteit en genderidentiteit tot zoveel ongemak in de christelijke wereld? Komen de LHBT-jongeren nog steeds in de kerk? Wat heeft de oogkleppenmentaliteit van ‘ik ben er geen, ik ken er geen’ gedaan met de manier waarop ze naar zichzelf en naar de kerk kijken?

Voor Haak waren deze vragen en een hevig gevoel van ongemak de aanleiding om het programma te maken: “Pas de laatste jaren ben ik bewust van mijn positie als hetero. Daarvoor was ik niet met de mogelijkheid bezig met hoe wezenlijk anders je leven kan zijn als je dat niet bent.”

De jonge televisiemaker zag dat de omgeving waarin hij zat een oogkleppenmentaliteit in stand hield. “In ons gezin was geloof erg belangrijk. Het sociale leven speelde zich af in en rondom de kerk. Ik maakte mij geen zorgen, want ik hoorde met mijn vrienden overal bij. Het feit dat je ook homo, bi, trans of lesbisch kon zijn, en hoe dat essentieel alles anders maakt, was het laatste waar we mee bezig waren.”

Dat in hun jeugd geen aandacht was voor LHBT’ers hoorde Marnix ook terug van vrienden. “Een vriend van mij vertelde dat homoseksualiteit voor zijn gevoel totaal niet voorkwam in onze omgeving. Het was volgens hem altijd een ver-van-je-bed-show. Een vriendin vertelde dat het niet mogelijk was geweest om met een worsteling rondom je geaardheid naar buiten te komen.”

Eerder maakte Marnix de 3lab docu 'Sex, God en trouwringen' en voor het sociale project Jaffa Jaffa kwam hij een jaar lang zijn straat niet uit.

Het eenmalige programma is 31 juli te zien om 22.00 uur op NPO 3.

Reacties

Tsja, de EO.....

Die is door de ideologie van de IKON opgegeten.

Tijden veranderen, de EO met de tijd...
M
Evangelische Omroep lijkt zich steeds meer als Gay-vangelische Omroep te worden.

OT: Als God enkel liefde is en gerechtigheid vanwege geboden daar een hinderlijk obstakel is, dan kan vanwege die eenzijdig zienswijze alles door de beugel. Laten we voor de EO bidden, de bestuurders hebben verduisterde harten.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.