schuilkelder

Dagelijks leven

25 juli 2019 door Michiel Steenwinkel

Michael en Dina Beener wonen en werken langs de grens met Gaza: "Het is duidelijk dat de Heer ons beschermt"

Vijftien seconden, zoveel tijd heb je in Sederot om de bomkelder te bereiken. De Israëlische stad ligt maar op een paar kilometer van de Gazastrook. Als Hamas raketten afvuurt, telt dus elke seconde. Juist op deze plek voelen Michael en Dina Beener zich geroepen om gemeente te zijn. City of Life ontstond als huiskring voor studenten en is inmiddels een Messiaanse gemeente met zowel ouderen als kinderen.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

Door de voortdurende dreiging van raketten kampen veel mensen in het stadje met psychische problemen. Ondanks het Israëlische Iron Dome systeem zijn de afgelopen jaren toch veel raketten in en rond Sederot neergekomen. Het is een wonder te noemen dat dit vaak gebeurt in open gebied. Eén keer trof een raket een muur van het gebouw van de gemeente, alle ramen sneuvelden. Er vielen geen gewonden.

In maart en mei van dit jaar escaleerde het geweld voor de zoveelste keer. Vanuit Gaza werden honderden raketten afgevuurd op Israël dat vervolgens gebouwen van Hamas en andere terroristische organisaties bombardeerde.

"Wij bidden voor de redding van de bevolking van Gaza, dat ze het licht en de waarheid zien en dat het woord van God hen vrijmaakt."

Michael Beener: “Ons geloof draagt ons overal doorheen. Het is duidelijk dat de Heer ons beschermt. Een raket kwam neer op een kleuterschool om 11 uur 's avonds toen er niemand was. Als dat overdag was gebeurd. Wij bidden voor de redding van de bevolking van Gaza, dat ze het licht en de waarheid zien en dat het woord van God hen vrijmaakt.”

Huiswerkhulp
Michael en Dina hebben een duidelijke visie voor gezinnen in de stad. Ze willen graag starten met huiswerkbegeleiding in wiskunde en Engels, onder leiding van professionele gelovige leerkrachten. Michael: “We willen op die manier goede relaties bouwen met de families hier. Veel mensen hebben trauma’s door de raketten. Als ze ervoor open staan, nodigen we de kinderen uit voor de sabbatsschool.”

Eén van de ruimtes in het gebouw van de gemeente is ingericht als opslagplaats voor onder meer luiers. Die zijn heel duur in Israël. “We vroegen mensen waar ze behoefte aan hebben, veel gezinnen vertelden dat ze graag luiers ontvangen, dus die zamelen we in.”

Nieuw gebouw
De gemeente ‘City of Life‘ is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Veel studenten zijn inmiddels ouders geworden. Er zijn nu 40 leden plus een grote groep kinderen. Meer mensen kunnen er ook echt niet in de samenkomstzaal. Daarom is de gemeente lange tijd op zoek geweest naar een grotere ruimte in het stadje. Vanwege de enorm hoge huurprijzen is dat heel lastig. Bovendien zijn veel verhuurders huiverig om te verhuren aan Messiaanse gelovigen. “De eerste vraag die ze stellen is of we over Jezus praten,” vertelt Michael.

"De eerste vraag die ze stellen is of we over Jezus praten."

Bustouren
Zes maal per jaar organiseert de gemeente dagtouren langs Bijbelse plaatsen. Michael: “Getuigen op straat heeft hier niet zo veel zin. We zien dan vooral negatieve reacties. Daarom trekken we liever met een bus vol mensen en een Israëlische gids langs Bijbelse plaatsen zoals Tel Dan, Kfar Nahum, Jaffa en Jeruzalem. We vertellen dan over het verhaal van het Oude en het Nieuwe Testament. Mensen zijn nieuwsgierig. Bovendien hebben veel mensen behoefte aan positieve vriendschappen. Bij ons voelen ze zich thuis, ze zeggen dat ze vaker willen komen vanwege de goede sfeer.”

Michael nodigde deelnemers afgelopen jaar ook uit voor een Pesachviering in zijn gemeente. 75 mensen wilden komen, terwijl er maar plek was voor 50 mensen. Het zegt iets over de behoefte aan gemeenschap onder mensen in Sederot. Er zijn Bijbelkringen voor gelovigen en voor mensen die nog lang niet zo ver zijn, maar wel meer willen horen.

Ook de burgerlijke gemeente Sederot heeft de positieve invloed van het werk ontdekt. Afgelopen zomer mochten Michael en Dina op een bijeenkomst met 400 kinderen spreken en cadeautjes uitdelen. Michael wordt ook gevraagd om iets te vertellen op bijeenkomsten van overlevenden van de Sjo’a (Holocaust) of bij veteranen. Wel wordt hem gezegd uitsluitend iets te vertellen over het Oude Testament. In Israël is het Nieuwe Testament nog altijd een taboe dat in verband wordt gebracht met eeuwenlang christelijk-geïnspireerd antisemitisme.

Lees hier meer over het werk van CGI!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?