mozaiek leggen

Nieuws

23 juli 2019 door Geerten van Breugel

Opgegraven mozaïeken bewijzen Joodse aanwezigheid in 5e eeuw na Christus

In de eerste eeuwen na Christus, toen het christendom opkwam en de Romeinen de Joden onder druk zetten, bleven er ook Joden in Galilea blijven. Dat blijkt uit opgravingen in een synagoge in Huqoq, een plaatsje niet ver van het meer van Galilea. IsraelToday meldt dat er mozaïeken in de synagoge gevonden zijn, die te herleiden zijn naar de 5e eeuw en duidelijk van Joodse origine zijn.

In een persbericht vertelt professor Jodi Magness, directeur van de opgravingen en hoogleraar Vroeg-Jodendaad aan de Universiteit van North Carolina, dat op de mozaïeken de verkenners in het Heilige Land te zien zijn. Er staan Hebreeuwse inscripties op de mozaïeken. Ook is er een afbeelding met een kind die een daar aan een touw leidt. De afbeelding verwijst naar Jesaja 11:6. Verder zijn er drie grote mozaïeken gevonden met afbeeldingen van Simson, eveneens met Hebreeuwse inscripties.

Volgens de website zijn historici het erover eens dat de Joodse aanwezigheid in dit gebied nauwelijks bestond, vanwege de verwoestingen door de Romeinen en de verspreiding van het christendom. Het dorp waar de opgravingen gedaan zijn, Huqoq, is niet ver van Kapernaüm en Nazareth, waar Jezus woonde.

Reacties

Joden hebben altijd min of meer in vrede in het Romeinse Rijk kunnen wonen, maar ze moesten dan wel een speciale Jodenbelasting betalen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!