Bier uit de tijd van de farao
‘Het is ons gelukt om restjes gist uit oud vaatwerk dat ooit voor bier gebruikt moet zijn, vrij te maken’, zo meldt de Amerikaanse Maatschappij voor Microbiologie. Israëlische onderzoekers hebben de vrijgekomen gistcellen onderzocht. Ze konden met succes gistcellen uit aardewerken vaten vrijmaken, waarin ooit gebrouwen dranken hebben gezeten.
Het voor het onderzoek gebruikte aardewerk komt uit diverse gebieden, bijvoorbeeld uit En-Besor in het noordwesten van de Negevwoestijn. In dit gebied, dat ooit ‘Zuid-Kanaän’ werd genoemd, vonden Egyptische activiteiten plaats. Ook verder naar het noorden, in de HaMasgerstraat bij Tel Aviv, zijn de overblijfselen van een Egyptische brouwerij ontdekt. In Ramat Rachel, een kibboets tussen Jeruzalem en Betlehem, was ooit de verblijfplaats van ambassadeurs uit Assyrië, Babylonië en Perzië. Daar zijn ook bierpullen uit die tijd opgegraven.
Tot nog toe was bij het onderzoek naar organismen uit de oudheid, alleen DNA geanalyseerd. Bier en wijn werden met modernere middelen nagemaakt. Het toepassen van micro-organismen uit de oudheid, die destijds werden gebruikt om dranken te brouwen, is nieuw. Het team van deskundigen zegt: ‘De onderzoeksresultaten leiden tot nieuwe en opwindende manieren om gedomesticeerde microorganismen te onderzoeken, en vergroten het terrein van de bio-archeologie aanzienlijk. De bio-archeologie richt zich op de reconstructie van oude vondsten en producten. Het toenmalige leven kan nu nog beter in kaart worden gebracht. Volgens hoogleraar in de archeologie, dr. Aren Maeir, verbonden aan de Bar-Ilan Universiteit, wordt het Bijbelse beeld van dronken Filistijnen door de nieuwste ontdekkingen bevestigd.
De onderzoekers ontdekten interessant genoeg, dat de oude gistculturen overeenkomen met producten van Afri kaanse brouwerijen, bijvoorbeeld met de Ethiopische honingwijn ‘tej’. Ook zijn er parallellen gevonden met modern biergist.
Prof. dr. Ronen Hazan van de Hebreeuwse Universiteit zegt: ‘Het grootste wonder is nog dat de gistsoorten in het oude vaatwerk duizenden jaren hebben overleefd, en nu opgegraven en opnieuw op kweek worden gezet. Met deze oude gist hebben we een biersoort kunnen produceren die ons laat proeven hoe het oude bier van de Filistijnen en Egyptenaren ooit moet hebben gesmaakt.’
Itai Gutman, een Israëlische bierdeskundige, kreeg de opdracht voor de productie. Hij zorgde ervoor dat alles op de juiste manier werd gedaan. Beëdigde proevers van het internationale BJCP (Beer Judge Certification Program) vonden dat het bier van uitstekende kwaliteit is, echt om van te genieten. Proost dan maar!
Praatmee