Joden christenen

Nieuws

23 juli 2019 door Overlegorgaan van Joden en Christenen

Overlegorgaan van Joden en Christenen organiseert studiedag in Utrecht

In de reeks Interreligieuze en Maatschappelijk thema’s organiseert Overlegorgaan van Joden en Christenen (OJEC) zijn derde studiedag.

Het onderwerp is dit keer ‘Vrijheid van meningsuiting’, één van de fundamentele rechten van de burger tegenover de overheid. Maar wat is ‘vrijheid van meningsuiting’ precies? De invulling ervan kan een conflict geven met andere rechten. Is zo’n recht onbeperkt?
We hebben er in de discussies over antisemitisme voluit mee te maken. Daarom pakken we het op onze studiedag breed aan.

De eerste spreker is Mr. Fred Salomon, oud-rechter bij de rechtbank Amsterdam. Dit is uiteraard een juridische benadering.

Vervolgens spreekt Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Het ND staat bekend om de Turkije-boycot. Elke dag worden in Turkije journalisten opgepakt of worden vonnissen over hen uitgesproken. Bij het ND kunnen reisorganisaties daarom geen vakantieadvertenties voor Turkije meer plaatsen!
Hoe zit de journalistiek daar in Nederland nu in? Ben je werkelijk vrij te schrijven wat je wilt?

De derde spreker is opperrabbijn Binyomin Jacobs. Hij vertegenwoordigt op allerlei fora joods Nederland. Zegt de Talmud iets over de vrijheid van meningsuiting? En botst dat met ons grondrecht?

De laatste spreker is Piet van Midden, hebraicus bij LUCE, het Centrum voor Religieuze Communicatie van Tilburg University. Hij bespreekt een paar Hebreeuwse teksten uit TeNaK , met name uit de vroegere en latere profeten. Daarin gaat het over conflicten met het hof en over conflicten met de zgn. broodprofeten.

Zoals voorgaande keren is het de bedoeling dat de deelnemers met elkaar in gesprek gaan. Het advies is dan ook: bereid u voor, dan heeft u er het meest aan.
Plaats en tijd: 9 september in Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1A, Utrecht (hoek Nieuwegracht). Tussen 10.00 en 10.30 is het inlopen en kennismaken. Start programma om 10.30 precies. Einde omstreeks 15.00 uur.
Kosten: € 15,- all-in (koffie/thee en lunch)
Opgave via info@ojec.org is nodig. De ruimte is beperkt.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!