geld

Nieuws

22 juli 2019 door Patrick Simons

Christelijke partijen omzeilen op creatieve wijze regelgeving omtrent anonieme giften

Behoorlijke ophef bij de politieke partij 50Plus afgelopen weekeinde. De manager van het partijbureau werd de deur gewezen omdat deze een anonieme schenking van maar liefst 15.000 euro op een slinkse manier in de boekhouding wist te verwerken. Ook de christelijke politieke partijen blijken bij anonieme giften tips te geven om de regelgeving te omzeilen. 

Dat komt voort uit het onderzoek dat een journalist van De Telegraaf deed. Die deed onderzoek naar alle politieke partijen die een zetel in de Kamer hebben. Daarbij deed de journalist zich voor als een anonieme donateur die een gift wil geven. Partijen mogen geen hoge anonieme giften ontvangen. Wanneer het totaal aan anonieme giften van één organisatie of persoon in een jaar meer dan 4500 euro bedraagt, mag deze niet anoniem zijn.

Uit het onderzoek van De Telegraaf blijkt dat christelijke partijen een anonieme donateur tips geven om deze regel te kunnen omzeilen en op die manier toch het geld te ontvangen. Zo geeft SGP de tip om het grote bedrag over een aantal jaar te verdelen zodat het wel anoniem geschonken kan worden. Gevraagd om een reactie door de journalist reageert de partij kort en bondig: "Dat is legaal." Bij de ChristenUnie heeft men een andere constructie bedacht. Daar wordt de journalist die zich als anonieme donateur voordoet geadviseerd om het bedrag over verschillende mensen te verdelen. Zij kunnen vervolgens ieder hun deel anoniem overmaken naar de partij. Ook hier maakt de journalist zich vervolgens bekend. De ChristenUnie laat weten: "Hoewel wettelijk toegestaan, lijkt deze manier van werken teveel op het omzeilen van wetgeving."

Wat er bij 50Plus geadviseerd werd is in ieder geval niet legaal. Toen de journalist zich daar als anonieme donateur meldde, werd geadviseerd om het geld in een enveloppe door de brievenbus te gooien. Dat heeft geleid tot het ontslag van de manager van het partijbureau.

Reacties

g
De werkwijze van de SGP vind ik nog het meest integer van alle beschreven politieke partijen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!