Arie van der Veer

God

19 juli 2019 door Arie van der Veer

De bruid leeft voor de toekomst, de hoer voor het heden

‘De Geest en de bruid zeggen: ‘Kom!’ - Openbaring 22:17.

We hebben het gehad over de twee steden uit de visioenen van het boek Openbaring: Babylon en Jeruzalem. Twee steden die het leven zonder God en het leven met God beschrijven.

Het leven zonder God zal eindigen.
Het leven met God gaat door. Het is eeuwig leven.

De trouwdag kleurt haar leven. Het verliefd zijn en de komende bruiloft geeft haar elke dag weer nieuwe energie.

De steden zijn een beeld van dat bestaan. Maar er worden ook andere beelden gebruikt. Veelzeggend is dit beeld van deze twee vrouwen. De een verbeeldt een hoer en de ander een bruid. Beiden hebben nadrukkelijk voor dat bestaan gekozen. De hoer is geen slachtoffer maar een dader. En de bruid heeft gekozen voor een relatie. De hoer aast op geld. De bruid verlangt naar liefde.

De kerk is de bruid van Christus.
Zij kwam met Hem in contact door Zijn Geest. Deze liet haar kennis maken met de Bruidegom. Hoe Hij zijn leven heeft gegeven, om haar als bruid te werven. Hij heeft haar doen ontdekken wat echte liefde is. En sindsdien was haar leven totaal veranderd. Ze is een ander mens geworden. Mensen van vroeger kennen haar niet terug.

Pijnlijk is het dat Hij niet bij haar kan zijn. Maar Hij heeft beloofd en geschreven: Zo gauw ik kan, kom Ik. Thuis, op aarde is iedereen bezig met de komende bruiloft. De bruidsjapon wordt niet gekocht, maar zelf gemaakt.

De bruid leeft voor de toekomst.
De hoer voor het heden.

De trouwdag kleurt haar leven. Natuurlijk zijn daar ook voor haar de dingen van elke dag. Moeiten en zorgen die er eerst waren zijn nu echt niet weg. Maar toch: haar leven is anders. Het verliefd zijn en de komende bruiloft geeft haar elke dag weer nieuwe energie.

Hoe anders is het leven van die andere vrouw.
Ze wordt de hoer genoemd. Een nare naam. In werkelijkheid ziet de samenleving die zij voorstelt er veel netter uit. Het zijn mensen die er uitzien zoals u en ik. Nette mensen maar levend zonder God. Een samenleving van mensen waar alles draait om voorspoed. Men is pas gelukkig is als de economie groeit. Normen en waarden worden in overleg vastgesteld. Voor geld en macht is alles te koop.

De vrouw ziet er overigens prachtig uit. Maar het is niet echt. Daarom wordt ze als een hoer gezien. Omdat ze een schijnwereld in stand houdt. Alles is economie. Alles wordt in geld uitgedrukt, zelfs het mensenleven. Hoeveel kost iemand de samenleving, hoeveel levert iemand op? We bekijken alles vanuit onszelf in termen van voordeel of nadeel. En men haalt zo veel mogelijk naar zich toe: geld en tijd, macht en vrijheid.

De bruid leeft voor de toekomst.
De hoer voor het heden.

Hun kijk op het leven is totaal anders. De hoer moet uit het leven halen wat er nu in zit. De bruid ziet vooral uit naar de toekomst, de bruiloft.

Ook zij verbeeldt gewone mensen. Mensen met fouten en gebreken. Maar het zijn mensen, die Jezus hebben lief gekregen. Mensen die zich vasthouden aan Zijn beloften.

Als haar verlangen soms minder is, is het de Geest die haar telkens weer helpt:
‘En de geest en de bruid zeggen kom.’

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

Een mooie overdenking, bedankt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!