Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 juli 2019 door Patrick Simons

Predikanten en hun kleding: "Samen met mijn moeder en echtgenote heb ik de toga gekocht"

In een serie over het ambtsgewaad spreekt Friesch Dagblad met predikanten uit Friesland over de kleding die ze tijdens de eredienst dragen. Bij hervormd predikant Arjan Mol is dat een toga, die hij samen met zijn moeder en vrouw heeft uitgezocht.

"De Hervormde Gemeente te Driezum is mijn eerste gemeente", vertelt de predikant. "Hiervoor was ik accountant. Wat ik toen droeg? Meestal wel een pak. Nee, niet eentje van de C&A, maar gekocht bij een goede herenmodezaak. Ik heb theologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en ben afgestudeerd aan de predikantsopleiding van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), die toen nog een vestiging in Utrecht had. Ik hoor bij de laatste lichting van afgestudeerden uit Utrecht, vóór men definitief overging naar Amsterdam en Groningen.”

"In principe draag ik de toga altijd in de zondagse erediensten. Onlangs, op de laatste zondag van juni, had ik daar ’s ochtends al spijt van, want toen was het wel heel erg warm… ’s Middags was er de bevestigingsdienst van een ouderling en van een diaken. Toen heb ik de toga toch weer aangetrokken. Dat zijn momenten die van een dermate officieel karakter zijn dat ik mijn kleding daar wel op wil afstemmen. De toga draag ik ook bij trouwerijen. Bij begrafenissen echter altijd een zwart pak.”

"Samen met mijn moeder en echtgenote heb ik de toga gekocht bij Toga Atelier Schouten in Rotterdam. Zij zijn een van de specialisten op dit gebied in ons land en dit adres werd mij aangeraden. Mijn moeder is coupeuse dus zij heeft wel kijk op kleding. Het voelde inderdaad wel een beetje alsof je een trouwjurk gaat uitzoeken voor de grote plechtigheid. In mijn geval mijn bevestigingsdienst als predikant in Driezum.”

Reacties

G
Prima als u dat zo wilt. Zelf heb ik niet zoveel met een toga. Het laat alleen zien dat iemand gestudeerd heeft, maar wat voegt dat gegeven toe aan de evangelieverkondiging? Het Woord van God verkondigen is niet aan ambtsgewaad gebonden.Het opengaan van Uw woorden geeft licht,het schenkt eenvoudigen inzicht. Psalm 119 vers 130
T
En hoeveel mensen heeft de dominee al naar de Heere Jezus mogen leiden?

Van bijzaak naar hoofdzaak!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.