EO logo

Nieuws

18 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. M. Klaassen raakt gevoelige snaar: 20 reacties op zijn kritische EO-column

De EO-documentaire 'De kast, de kerk & het koninkrijk' is niet overal met open armen ontvangen. Volgens ds. M. Klaassen laat de documentaire de veranderende zienswijze van de EO zien. "De EO zingt de mantra van inclusiviteit mee", constateert de hervormde predikant in het Reformatorisch Dagblad. Zijn commentaar wordt op sociale media in christelijke kringen veelbesproken. We zetten een aantal reacties op een rijtje.

Laurens Sok: Buiten het feit dat de toonzetting soms stevig is, raakt dit opiniestuk wel degelijk een relevant punt. De koerswijziging en de gewijzigde visie is duidelijk zichtbaar bij de EO. En de documentaire is slechts een voorbeeld... Enige zelfreflectie bij de EO zou er wel mogen zijn.

Harry Heystek: Goddank dat de EO de koers vaart die ze vaart! Volop in lijn wat Jezus Christus ons voorgeleefd heeft en opdraagt.

Wilbert Gort: Werkelijk triest deze opinie. Alleen al het idee noemen dat homofilie met een cursus te ‘genezen’ zou zijn is op zichzelf al schandalig en een volledige miskenning van de moeiten die deze mensen ondervinden, zeker als ze meelevend christen willen zijn.

Rik Tanghe: Ah heerlijk... weer elkaar afvallen in plaats van versterken. Jammer weer. EO ga zo door! Wat zijn jullie een mooie omroep die Jezus laat zien aan een groot publiek. Misschien moet de schrijver een eigen omroep beginnen? Scheuring in omroep kunnen we er nog wel bij hebben... Rara wie lacht hier het hardst..?

Kees Hendriksen: Hoezeer de Nashville-werkgroep ook beweerd heeft homo's niet als psychisch ziek te willen wegzetten - individuele leden uit de werkgroep laten keer op keer het tegenovergestelde zien. Soms hardop, soms zoals deze door vage toespeling. Ik ben klaar met dit soort dominees.

Huib Geertsema: De EO en CU jammer maar helaas. Die zijn zo overtuigd van hun koers, dat je met de bijbel in de hand geen enkele indruk meer maakt. Beiden hebben het evangelie verlaten voor het zoeken van verbinding, terwijl Jezus juist het zwaard kwam brengen. Niet om mensen neer te sabellen, maar wel om vaneen te scheiden wat goed en fout is. Zij proberen met een kromme stok een rechte slag te slaan.

Wil de Jonge: Er zijn gelukkige mooie programma's van de EO, maar soms gaat het pad niet helemaal recht, en kan er opeens veel, bijvoorbeeld de Passion. Het heeft alleen maar wereldse muziek, waarom geen prachtige praise of opwekkingsliederen? Dan ben je evangeliserend bezig EO. De docu over homo's laten wel een eenzeidig beeld zien. De man-vrouw relatie zoals God het bedoeld heeft wordt niet eens benoemd.

Marijke Witteveen-Jongman: Goed verwoord. De E O is niet meer de omroep met de bijbel en leven vanuit de Bijbel. Helaas.

Wim Kleine: Zowel de EO en de CU hebben veel te veel water bij de wijn gedaan zodat deze smaakloos is geworden. Voor de CU is een alternatief SGP. Maar voor de Evangelische Omroep (EO)niet! Jammer van al die energie die er door heel veel (vrijwillige) leden is gedaan!

Jack Schoep: Of het word tijd dat u wat ruimer gaat denken! Keep it up, EO. Dan blijf ik wel lid hoor als u de vernederende en ziekmakende haatvolle kant op gaat zoals sommige hier reageren weet ik het nog niet! Bah, soms schaam ik me om christen te zijn als ik vele commentaren hier zie. Onder welke steen leven jullie dan! Ik verwelkom elke homo of lesbienne naast mij in de kerkbank. En ik word misselijk van dingen die bijvoorbeeld in Leviticus staan, niet meer van deze tijd!

Daniël Hogendoorn Zijlstra: De laatste jaren wordt de EO steeds minder christelijk. Ze zijn bijvoorbeeld nu zelfs voor homofilie en elke christen weet dat dat niet is hoe God ons heeft gemaakt.

Coba Wever: Ik ben blij met de EO. Ook met wat ze uitzenden. Genieten van Nederland Zingt en ook van de programma's die worden uitgezonden. Jammer deze kritische berichten.

Constand Wassink: Wat is een Bijbelse koers? Daar zijn verschillende meningen over.. Volgens de een koerst de EO op het verderf af en volgens anderen (onder wie ikzelf) ligt de EO op koers.

Bert Swets: Opdracht blijft om een lichtend licht en een zoutend zout te zijn! En alleen Jezus als de Weg, de Waarheid en het Leven te proclameren! Nu word er steeds meer water bij de wijn gedaan!! De EO moet een zuiver en helder geluid geven en niet met allerlei wind van leer meegaan! Het evangelie verkondigen blijft echter ook de Blijde Boodschap verkondigen aan alle creaturen! En daarin hebben we allemaal een taak! Gebed blijft daarbij een belangrijke zaak!

Eric van den Berg: Dr. M. Klaassen voert een achterhoedegevecht in het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van de EO-docu 'De kast, de kerk & het koninkrijk'. Mag, maar zorg dan dat de feiten op orde zijn en speel niet in op angsten, maar voer open gesprek.

Ds. Johan van den Berg: En die ronduit nare, dreigende slotwoorden: dan moeten we "er conclusies aan verbinden". Dat doet voor mij altijd de deur dicht.
Mijn moeder zei vaak op z'n Achterhoeks als we bij de deur stonden te treuzelen: "Wat wo'j? D'r in of d'r uut?"
Laat Klaassen dat 's in z'n oren knopen.

Edwin Poot: Triest artikel en heel duidelijk vanuit een sterk behoudend karakter geschreven met weinig invoelingsvermogen naar homoseksuelen en nog extra triest, dat de schrijver niet gewoon openbaar zijn naam eronder zet.

Patrick BoeijendHuys: De EO is zeker veranderd in de visie op homoseksualitiet. En maar goed ook! Hopelijk opent dat juist de ogen in refo en evangelische kringen.
Het Reformatorisch Dagblad blijft het RD en zal nooit inzien dat bijbelse teksten weleens iets anders kunnen betekenen. Want de formulieren...

Marten Visser: Van harte eens met dit artikel van Maarten Klaassen in het RD. Nog steeds onvoorstelbaar dat de EO schouderophalend eraan voorbijgaat dat voorgangers zonder wederhoor beschuldigd worden. Ik hoop dat aan de orde te stellen in de ledenraad. (...) Ds. Klaassen legt simpelweg uit waarin hij het met de koers van de EO oneens is. Klagen over toon is meestal een truc om het niet over de inhoud te hoeven hebben. Laten we het gewoon over de inhoud hebben.

Liesbeth van Binsbergen: En sommigen zeggen: ik ben van de EO. En anderen: ik ben van het RD. Maar waar het werkelijk om gaat is of we van Christus zijn.
Misschien iets meer Paulus'' advies opvolgen "laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf."
Dat stukje nederigheid, dat mis ik nogal eens. En dan hebben we het nog niet over de onderlinge liefde gehad...

Lees ook: Ds. M. Klaassen hekelt koers van Evangelische Omroep: "EO zingt de mantra van inclusiviteit mee".

Reacties

H
In betrekkelijk korte tijd is de EO veranderd van "het mag niet en het hoort niet" naar "natuurlijk mag het en hoezo hoort het niet". Een onwaarschijnlijk grote metamorfose! Zeer terecht dat ds. Klaassen hier de vinger bij legt en een en ander in breder verband plaatst. Zoals dit ook gebeurt op www.goedbericht.nl/welterusten-

eo. Mensen, lees deze blog van André Piet en (zo nodig) wordt wakker !!!
A
Marten Visser zegt: "Van harte eens met dit artikel van Maarten Klaassen in het RD. Nog steeds onvoorstelbaar dat de EO schouderophalend eraan voorbijgaat dat voorgangers zonder wederhoor beschuldigd worden. Ik hoop dat aan de orde te stellen in de ledenraad. (...) Ds. Klaassen legt simpelweg uit waarin hij het met de koers van de EO oneens is. Klagen over toon is meestal een truc om het niet over de inhoud te hoeven hebben. Laten we het gewoon over de inhoud hebben."

Dit ben ik weer met Marten Visser eens!
B
Ja hoor er is wel een alternatief, Family7, deze maken programma's die volledig in overeenstemming met de bijbel zijn.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!