Brinke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 juli 2019 door Patrick Simons

Arjen ten Brinke raakte liefde voor de kerk kwijt: "Het is een gevaar als het allemaal te vanzelfsprekend wordt"

Vanaf 1 september gaat Arjen ten Brinke samen met Emiel Hop aan de slag als voorganger van Mozaiek033 in Nijkerk. Ten Brinke was recent te gast bij Groot Nieuws Radio en vertelt daar over de afgelopen periode die niet altijd even gemakkelijk is geweest voor hem.

Ten Brinke was anderhalf jaar voorganger bij een kerk in Almere. "Dat bleek toch niet de cultuur te zijn die bij me paste, waar ik mezelf kon zijn. Toen heb ik mijn bediening aan de kerk teruggegeven. Het was voor mij heel erg zoeken: wat is de kerk en wat is mijn rol daarin? Dat heb ik op Twitter een woestijnperiode genoemd."

Kritische vragen zijn volgens hem erg belangrijk voor een kerk. "Het is een gevaar voor de kerk als het allemaal te vanzelfsprekend wordt. Dat we gewoon dingen doen zoals we ze doen en er niet teveel over nadenken. Het heeft me heel erg geholpen om opnieuw liefde te krijgen voor de kerk. Of ik de liefde kwijt was? Ja, ik denk het wel. Ik zie op veel plaatsen dat het mis kan gaan in de kerk. Dat mensen elkaar pijn doen. Of dat het leiderschap op zo'n manier is ingericht dat het schade berokkent en niet iets goeds teweegbrengt. Ik denk dat het een gevaar is als de kerk teveel mensenwerk wordt."

Beluister hier het hele interview

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.