armoede

Dagelijks leven

15 augustus 2019 door Compassion

Deze keiharde en schokkende cijfers laten zien hoe groot het armoedeprobleem is

Mensen die leven in extreme armoede leven volgens de extreme armoede grens van de Wereldbank van minder dan $ 1,90 per dag, dat is ongeveer € 1,65. 10,9% van de wereldbevolking leeft in extreme armoede (april 2018), dat zijn 783 miljoen mensen, waaronder meer dan de helft kind is.

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam. Kinderen zijn de grootste slachtoffers van extreme armoede. Geweld, uitbuiting; het is realiteit, het gebeurt. Maar Jezus laat hen niet in de steek.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Kinderen worden het zwaarst getroffen door extreme armoede. Ze hebben twee keer zo veel kans om extreem arm te zijn dan volwassenen. 19.5% van de kinderen in ontwikkelingslanden leeft onder de armoedegrens van $ 1.90, bij volwassenen is dit getal 9,2%. De jongste kinderen zijn het meest kwetsbaar, meer dan 20% van alle kinderen in ontwikkelingslanden zijn extreem arm.

Kinderen in extreme armoede
0-4 jaar: 122 miljoen
5-9 jaar: 118 miljoen
10-14 jaar: 99 miljoen
15-17 jaar: 46 miljoen

Meer dan 264 miljoen (1 op de 5) kinderen gaan niet naar school.

Kinderen en school
Eén van de Millenium Development Goals die de Verenigde Naties in 2015 hadden opgesteld was: alle kinderen hebben de mogelijkheid om basisonderwijs te volgen. Deze doelstelling is op dit moment niet behaald. Meer dan 264 miljoen (1 op de 5) kinderen gaan niet naar school.

Meer dan de helft van deze kinderen zijn meisjes, zij hebben 1,5 keer minder kans om toegelaten te worden tot onderwijs. Dat zijn 15 miljoen kinderen van basisschoolleeftijd die nooit de kans krijgen om te leren lezen en schrijven.

Kinderen en kinderarbeid & slavernij
In ontwikkelingslanden doen 1 op de 4 kinderen van 5 tot 17 jaar werk dat schadelijk is voor hun ontwikkeling en gezondheid.

Wereldwijd zijn 150 miljoen kinderen betrokken bij kinderarbeid. Van deze kinderen zijn er 120 miljoen jonger dan 14 jaar en 85 miljoen doen werk dat hun lichamelijk en geestelijke gezondheid schaadt. 15,5 miljoen kinderen worden gedwongen in andermans huis huishoudelijke werkzaamheden te verrichten, dit zijn vooral meisjes. Naar schatting worden 2 miljoen kinderen ieder jaar uitgebuit in de seksindustrie.

Jaarlijks trouwen er 12 miljoen meisjes onder de 18.

Kindhuwelijken en besnijdenis
In een aantal culturen zijn kindhuwelijken heel normaal. Jaarlijks trouwen er 12 miljoen meisjes onder de 18. Kindhuwelijken resulteren vaak in een vroege zwangerschap, sociale isolatie, vroegtijdig schoolverlating, minder kans op een baan en het verhoogt het risico op huiselijk geweld. In het zuiden van Afrika trouwen 4 op de 10 meisjes voor hun 18e. In Zuid-Azië 3 op de 10. Wereldwijd trouwden 115 miljoen jongens voor hun 18e.

Meer dan 200 miljoen nu levende vrouwen en meisjes hebben een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan. Zij wonen in 30 verschillende landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Vrouwenbesnijdenis wordt over het algemeen gedaan bij meisjes inde leeftijd van 0 tot 15 jaar.

Kinderen en (huiselijk) geweld
Het is een gegeven dat kinderen in extreme armoede vaak in aanraking komen met (huiselijk) geweld. Regelmatig zijn zij persoonlijk slachtoffer van (huiselijk) geweld. Wereldwijd zijn er bijna 300 miljoen kinderen tussen de 2 en 4 jaar slachtoffer van geweld, vaak aangedaan door hun ouders/verzorgers. 250 miljoen kinderen zijn slachtoffer van fysiek geweld. In maar 60 landen is huiselijk geweld illegaal. Dit maakt dat 600 miljoen kinderen onder de 5 jaar zonder bescherming door de wet opgroeien.

In 2017 stierven er 5,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar, dit is 1 op de 26 kinderen.

Wereldwijd werden rond de 15 miljoen meisjes tussen de 15 en de 19 jaar geforceerd tot het hebben van seks. In 38 derde- en tweede wereldlanden hebben 17 miljoen volwassen vrouwen aangifte gedaan van verkrachting in hun kindertijd. Gegevens uit 28 landen laat zien dat 9 op de 10 jonge vrouwen die dit hebben meegemaakt vaak slachtoffer werden van iemand die ze goed kenden. Ook blijkt dat 1% van de meisjes die seksueel geweld ervaren professionele hulp zoekt. Veel (huiselijk) geweld is het gevolg van de extreme armoede waar gezinnen zich in bevinden. Uit onmacht doen mensen wanhopige dingen.

Sterftecijfers kinderen (onder de vijf jaar)
In 2017 stierven er 5,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar, dit is 1 op de 26 kinderen. Hiervan stierven 2,5 miljoen kinderen in de eerste 28 dagen van hun leven. Bijna 40% van hen stierf op de eerste dag na de geboorte. Door betere zorg rondom de geboorte kan het sterftecijfer verlaagd worden.

De belangrijkste oorzaak voor kindersterfte onder de vijf jaar: besmettelijke ziektes. Ook het gebrek aan schoon drinkwater, malaria en onvoldoende voeding spelen een belangrijke rol.

Kinderen en oorlog
Kinderen die betrokken zijn bij oorlogssituaties zijn kindsoldaten, kinderen die werken als ‘dragers’ of meisjes die ingezet worden als ‘soldatenvrouwen’.

Naar schatting zijn er op dit moment 300.000 kinderen betrokken bij de oorlogsindustrie, sommigen van hen zijn jonger dan 10 jaar. Veel kinderen lopen ernstige geestelijke en lichamelijke trauma’s op. Wereldwijd leven 230 miljoen kinderen in oorlogsgebieden.

Bekijk ook de minidocumentaire 'Kindslaaf op een vissersboot':

Lees hier meer over het werk van Compassion

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!