Harry en Esther Zijlstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

22 juli 2019 door Alpha Nederland

De Marriage Course blies het huwelijk van Harry en Esther nieuw leven in: "De impact die wij ervoeren, willen we doorgeven"

Harry en Esther Zijlstra zijn 23 jaar getrouwd. Hij is voorganger van Pinkstergemeente Amsterdam. Als ze horen van het bestaan van de Marriage Course (MC), kiezen ze voor een rigoureuze aanpak. Ze halen ervaren MC-cursusleiders naar hun kerk en volgen de cursus met nog zeven stellen uit hun gemeente. Harry vertelt: “Hierdoor ervoeren we zelf de impact van de cursus en die ervaring willen we graag doorgeven!”

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Waarom een Marriage Course?
“In ons 23-jarig huwelijk liep niet alles helemaal van een leien dakje”, vertelt Harry. “In ons tiende huwelijksjaar heeft relatietherapie ons geholpen om scheve dingen recht te zetten. Een groot deel hiervan had met communicatie te maken.” Enigszins geëmotioneerd voegt hij eraan toe: “Ook zagen we in korte tijd meerdere huwelijken in onze nabije omgeving stranden. Heel heftig. Toen hadden wij zoiets van: daar moeten we iets mee. Hoe kunnen we stellen helpen te voorkomen dat ze vastlopen in hun relatie?” Het stel hoorde van de Marriage Course en nam contact op met Relatiemanager Marriage en Parenting Courses Dorine Sommer. “Ik moest direct aan twee cursusleiders denken die hen zouden kunnen helpen”, vertelt Dorine. “De aanpak van Harry en Esther om met het hele team de cursus eerst zelf te volgen, juich ik toe. Door zelf de cursus te volgen en de impact daarvan te ervaren, besef je nog beter hoe goed de Marriage Course voor relaties is. Het is dé manier om je gemeente enthousiast te maken.”

"In ons tiende huwelijksjaar heeft relatietherapie ons geholpen om scheve dingen recht te zetten."

Trainen voor een relatie
“Weet je wat opmerkelijk is?”, zegt Esther. “Dat mensen hard gaan trainen als ze ergens in willen groeien of iets willen bereiken, bijvoorbeeld voor een sportprestatie. Maar trainen voor een relatie? Dat wordt als iets geks gezien, terwijl investeren in je relatie zo belangrijk is. De Marriage Course is een cursus die deelnemers en hun relatie helpt groeien. Hij is laagdrempelig, werkt preventief, betuttelt niet en nodigt uit tot goede gesprekken.” Om de cursus goed te kunnen geven, is het volgens Harry belangrijk om mensen mee te nemen in het verhaal achter de cursus, juist ook omdat je in de kerk met veel vrijwilligers werkt. Esther vervolgt: “Als je zelf enthousiast over iets bent, worden anderen dat ook. Er zijn in onze kerk nu al veertig gemeenteleden die allemaal op hun eigen manier als vrijwilliger bijdragen aan de Marriage Course. Er zijn kokers, gastvrouwen en -heren, afwassers, tafeldekkers en zelfs een stel dat elke week menukaartjes maakt.”

Betrokkenheid van de gemeente
Harry vertelt enthousiast: “We zijn erg dankbaar dat zoveel gemeenteleden helpen bij het organiseren van de cursus. Dat zit deels in de cultuur van de kerk, maar het ligt ook aan de manier waarop we over de Marriage Course communiceren.” Esther schiet in de lach: “We deden bijvoorbeeld een sketch”, vertelt ze “waarin we een markant stel speelden dat aan het afwassen was. Zo brachten we het gesprek over relaties en de Marriage Course op gang. We kregen hier veel positieve reacties op.” In het begin vonden Harry en Esther het spannend om over relaties en de Marriage Course te spreken in samenkomsten waar ook singles zijn. “Het bijzondere is dat velen van hen juist graag willen helpen”, ontdekte Harry. “Veel mensen hebben echt hart voor gezonde huwelijken.”

Klik hier voor meer informatie over Alpha Nederland

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.