Jetteke Noordzij en Martin Tensen

Dagelijks leven

23 juli 2019 door Evangelisch College

Jetteke en Martin leggen uit waarom professioneel jeugdwerk in de kerk de sleutel is

Jetteke Noordzij en Martin Tensen gaven jarenlang les aan de Wittenberg in Zeist bij de Jongerenwerkersopleiding. Deze opleiding wordt vanaf het studiejaar 2019-2020 ondergebracht bij het Evangelisch College. Maar dat betekent niet dat Jetteke en Martin stoppen. De kerndocenten van dé christelijke jongerenwerkersopleiding van Nederland verhuizen met de opleiding mee naar het Evangelisch College. We zijn benieuwd naar de twee docenten en hun hart voor God en jongeren.

Het Evangelisch College (EC) is een interkerkelijk opleidingsinstituut dat (deeltijd)opleidingen en cursussen aanbiedt op het gebied van de Bijbel, Theologie, Missionair Werk, Pastoraat, Jongerenwerk, Prediking en Leiderschap.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Jongerenwerkersopleiding?
Jetteke: "Ik werkte als Jongerenpastor bij de Evangelische Omroep. Daar hield ik me bezig met alle activiteiten voor jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 25+, dit heette toen nog Ronduit en is nu BEAM. Toen bleek al dat het goed zou zijn als er een opleiding zou komen voor mensen die met jongeren werkten. In 2000 startte de Wittenberg de parttime, post-HBO Jongerenwerkersopleiding met twee docenten. Het jaar daarna heb ik gesolliciteerd en werd toen meteen aangenomen. Dat is inmiddels bijna 18 jaar geleden."

Martin: "Toen mijn functie bij de Evangelische Omroep in 2004 werd weg-bezuinigd, was er een vacature bij de Jongerenwerkersopleiding. Dat sloot naadloos aan bij mijn expertise en visie. Ik geniet ervan en kan het mooi combineren met mijn andere werkvelden."

"Jongeren bij Jezus brengen en anderen uitdagen dit ook te doen, is mijn levensmotto gebleken."

Waarom heb je gekozen voor dit vak?
Jetteke: "Soms vraag ik me af: heb ik dit vak gekozen of heeft het vak mij gekozen? Het laatste ligt denk ik dichterbij de waarheid dan het eerste. Billy Graham zei eens: 'Why me, Lord?'. Die vraag stel ik mezelf ook. Ik heb er geen letterlijk antwoord op, maar weet dat het klopt."

Martin: "Ik ben op mijn 17e in het jeugdwerk gestapt en ik ben nooit meer gestopt, omdat jongeren(werkers) de meest ideale doelgroep vormen. Jongeren zijn goudeerlijk en glashard. Dat vind ik geweldig. Ze zijn tegelijkertijd heel kwetsbaar omdat ze intensief met hun ontwikkelingstaken aan de slag zijn. Dat is zwaar en spannend, maar Jezus staat middenin hun wereld. Ik wil hen helpen dat te zien en zich met hem te verbinden."

Vertel iets over elkaar
Jetteke: "Martin zet zich al jarenlang met veel liefde en toewijding in om jongeren te discipelen. Hij is vasthoudend als het gaat om zijn passie voor jongeren en voor innerlijke genezing, afzonderlijk van elkaar én in samenhang met elkaar. Hij houdt van gekke acties, is een meester in het aankleden van podia en zalen."


Martin: "Jetteke heeft hart voor Jezus en voor jongeren! Wat me steeds weer in haar blijft verbazen is hoeveel mensen Jetteke over de hele wereld kent. Ze is overal geweest en heeft overal gewoond, zo lijkt het. En het bijzondere is dat ze met al die mensen nog contact houdt ook. Dat vind ik heel knap."

"Ik signaleer vaak een gebrek aan diepgang en de brede invloed van de neo-gnostiek (vermenging van goed en kwaad). Dat maakt de kerk krachteloos."

Wat drijft jou?
Jetteke: "Jongeren bij Jezus brengen en anderen uitdagen dit ook te doen, is mijn levensmotto gebleken. Ik zie zoveel in de wereld om me heen, aan vragen en verlangens, aan strijd en schoonheid. En elke keer weer treft me de openheid van jongeren om te praten over wat hen bezighoudt, hoe ze zoeken en verlangen en hoe ze vaak geen idee hebben wat Jezus daarmee te maken zou kunnen hebben."


Martin: "Er zijn in kerkelijk Nederland veel hypes en trends. Ik ben bezorgd over wat christenen vaak geloven en waardoor ze zich laten beïnvloeden. Ik signaleer vaak een gebrek aan diepgang en de brede invloed van de neo-gnostiek (vermenging van goed en kwaad). Dat maakt de kerk krachteloos. In de Bijbel speelt ons verstand een grote rol: geloven gaat nooit tegen ons gezond verstand in, maar gaat er wel bovenuit. Daarom heb ik mijn boek: Wat & waarom ik geloof geschreven. Ik heb het geschreven voor en opgedragen aan mijn kinderen. Maar in hen natuurlijk voor de hele nieuwe generatie. Ik heb er alles voor over dat mensen hun bestemming vinden en die ligt altijd in de verbinding met Jezus."

Wat is het belang van de Jongerenwerkersopleiding?
Jetteke: "Uit gedegen onderzoek en ervaring is gebleken dat jongerenwerk niet eenvoudig is en dat het afvalpercentage onder jeugdwerkers hoog is. Het is vaak een eenzame positie die mensen bekleden. Door onderzoek en eerdere ervaringen in andere landen, waar de ‘youthpastor’ een begrip is, blijkt dat een goede opleiding die opleidt tot jongerenwerk als een vak, ervoor zorgt dat mensen jaren langer aan het werk blijven en hun motivatie vast kunnen houden. De JWO biedt de kapstok voor alle vakgebieden waar ze mee te maken krijgen, leert mensen waar ze antwoorden kunnen vinden en opent een groot netwerk aan mede-jongerenwerkers."

Martin: "Rond elke jongerenwerker in de klas staat een team van vrijwilligers die op hun beurt weer met tientallen en vaak honderden jongeren contact hebben. De wet in Gods koninkrijk is geen simpele optelsom, het gaat om vermenigvuldiging. Dat is onze kracht. Daarom investeren we veel in de enkeling. Professioneel jeugdwerk is de sleutel."

"Er zijn nog te veel kerken en gemeentes waar jongerenwerk geen prioriteit is, die tevreden zijn als er nog een groepje jongeren is."

Wat is je persoonlijk verlangen wat betreft de JWO?
Jetteke: "Mijn verlangen is dat de bekendheid van de JWO in de bredere kring van de christelijke wereld in Nederland en België mag groeien, zodat meer mensen die met jongeren werken opgeleid kunnen worden en langer en effectiever werkzaam kunnen zijn in het werken met jongeren. Ik hoop en bid dat de JWO nog jarenlang jongerenwerkers op mag leiden tot eer van Gods Naam, want die wordt geëerd als jongeren Hem gaan volgen."

Martin: "Ik hoop dat een hele nieuwe groep studenten de weg naar ons gaat vinden. Er zijn nog te veel kerken en gemeentes waar jongerenwerk geen prioriteit is, die tevreden zijn als er nog een groepje jongeren is. Ik hoop dat er bij het Evangelisch College nieuwe loten aan de boom van het jongerenwerk gaan groeien en dat het een expertisecentrum op dit gebied gaat worden."

Klik hier voor meer informatie over de jongerenwerkersopleiding

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!