islam

Dagelijks leven

17 juli 2019 door Patrick Simons

Predikant en imam in gesprek: "Je bent de eerste christen van wie ik hoor dat geloof en daad samen opgaan"

De verhoudingen tussen het christendom en de islam zijn niet altijd even goed. Toch kiezen ds. Peter Visser en imam Mustapha Benchikhi er voor om het gesprek met elkaar aan te gaan. Ze ontmoeten elkaar in een kerk. Het Reformatorisch Dagblad organiseerde het geheel en tekende het gesprek op.

Wanneer ds. Visser vertelt wat zijn taak als missionair consulent inhoudt, reageert de imam verrast. “Jij bent de eerste christen van wie ik hoor dat in het christendom geloof en daad samen opgaan en dat vind ik heel bijzonder. Van evangelisten op YouTube hoor ik dat daden (in de islam een belangrijk element van het geloof) er niet toe doen. Ze zeggen dat alleen geloof iemand kan redden.” Visser: “Voor gereformeerden is de 16e eeuwse Maarten Luther een belangrijke theoloog. De monnik ervaarde dat hij niet volkomen was toegewijd aan God. Hij vond pas geestelijke rust toen hij in het Nieuwe Testament las dat hij moest geloven in Christus Die voor zondaren is gestorven. Maar het betekent absoluut niet dat daden er niet toe doen. Christus zei dat je aan de vruchten de boom kent. Je kunt aan iemands leven zien of hij echt christen is.”

Aan het einde van het gesprek trekt ds. Visser een belangrijke conclusie. “Het is bijzonder om te ervaren hoeveel parallellen er zijn tussen wat jij gelooft en wat ik geloof en hoe we tegen de seculiere cultuur aankijken. Maar ondanks alle herkenning en persoonlijke sympathie staat die ene naam, Christus, tussen ons in. Dat vind ik aangrijpend.”

Lees het hele verslag in Reformatorisch Dagblad

Reacties

T
Mohammed legde een religieus/politiek systeem op dat gelovigen onderwerpt, en dat in beginsel Gods toenadering tot de mens in Jezus Christus zijn Zoon als middelaar afwijst. De Allah van de islam is niet de God en vader van Jezus Christus. Het kruis van Golgotha, het symbool van het lijden van de Messias dat zij die dat aanvaarden verlossing brengt, wordt bestreden. Zie de vervolging wereld wijd van christenen. uitdaging.nl/7110-jaarverslag-open-doors-2018

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!