Rina Molenaar

Dagelijks leven

18 juli 2019 door Woord en Daad

Directeur-bestuurder Woord en Daad: "Wij willen tekenen van Gods komende koninkrijk laten zien"

Rina Molenaar, directeur van Stichting Woord en Daad, bezocht dit voorjaar de Asian Regional Alliance (ARA) conferentie in Thailand. Deze alliantie, bestaande uit Woord en Daad en haar strategische partners uit Azië, komt een keer per jaar fysiek bijeen. Tijdens deze conferentie werd besproken wat er gaande is in Azië, wat ze als partners van elkaar kunnen leren en welke richting ze op gaan.

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Zo creëren we samen hoop en nieuwe kansen. Woord en Daad verbindt.

Wat is de rol van Woord en Daad op zo’n conferentie?
"Bij zo’n conferentie willen we uitwisseling. Zo dagen wij onze partnerorganisaties uit en dagen zíj ons uit. Zo heeft een collega van Woord en Daad, die ook aanwezig was op de conferentie, verteld over de kringloopwinkels in Nederland, waarmee we veel geld ophalen. Aan de andere kant hebben de partnerorganisaties ons uitgedaagd om meer te werken met leningen in Azië. Dat doet Woord en Daad al in sommige gevallen. Maar de partnerorganisaties daagden ons juist verder uit om bijvoorbeeld ook aan gemeenschappen leningen te verschaffen. Het leuke van wederzijdse uitwisseling is, dat onze partners zien dat iemand bij hen uit de regio het al kan. Bijvoorbeeld de partner in de Filipijnen, die goed is in netwerken bouwen, en die een presentatie gaf over hoe ze dat daar doen. De ARA conferentie is een gezamenlijke bijeenkomst waar iedereen het nut van inziet en waar we een gezamenlijke agenda samenstellen."

Hoe zou je de huidige situatie in Azië omschrijven?
"Je ziet dat de economie heel erg is doorontwikkeld. 45 jaar geleden is Woord en Daad begonnen in een mega arm India. Nu zie je dat er in India enorme economische ontwikkelingen zijn. Tegelijkertijd zie je dat het gat tussen arm en rijk groter wordt en dat er nog steeds heel veel armen zijn. De uitdaging bij zo’n conferentie is dat je met elkaar gaat kijken wat er gebeurt in Azië en hoe jij als organisatie je verantwoordelijkheid kan pakken."

Wat willen jullie bereiken in Azië?
"Wij willen - in alle landen waar we werken - tekenen van Gods komende koninkrijk laten zien en het liefst als Woord en Daad overbodig worden. Tegelijkertijd weten we dat we leven in een gebroken wereld. Dit heeft als gevolg dat het ‘overbodig worden’ helaas nooit helemaal zal gebeuren in deze wereld maar soms wel op bepaalde plekken. In Azië zijn nu stappen in de goede richting gemaakt.

Bijvoorbeeld in de Filipijnen waar vakonderwijs bijna zelfvoorzienend is. Onze partnerorganisatie, ASHTEC, heeft een enorm bedrijvennetwerk. Ik mocht een keer spreken op een partnerdag van ASHTEC in de Filipijnen. Dan sta je voor een zaal met allemaal grote Filipijnse ondernemers die geld geven voor de vakschool. Dat vond ik een geweldige eer. De ondernemers willen graag de studenten van ASHTEC omdat ze onder andere vakkundig worden opgeleid. Als ik dan voor een groep sta te spreken, kan ik alleen maar trots zijn en ASHTEC feliciteren. Hier droom je van als Woord en Daad."

Wat is je droom voor de partners in Azië?
"Mijn droom is dat er in Azië bij bittere situaties, zoals de aanslagen laatst in Sri Lanka, partnerorganisaties zijn die tot steun zijn voor elkaar. Zo werd de Sri Lankaanse partnerorganisatie na de aanslagen bemoedigd en in gebed opgedragen door de andere partners uit Azië. Ik vind het heel mooi dat Woord en Daad de makelaar is die dit soort contacten faciliteert en vervolgens laat gebeuren. Dat partners het zelf doen, met Woord en Daad als kennis/netwerk partner.

In de 18 jaar dat ik werk bij Woord en Daad heb ik zelf gezien hoe de partners in Azië zelfstandiger zijn geworden. Er zit zoveel kapitaal bij hen, daar kunnen wij enkel bewondering voor hebben. De alliantie was hier voor het afscheid van oud Woord en Daad bestuurder Jan Lock. Op een gegeven moment werd er gezegd: ‘jullie als partners hebben het kapitaal, wij als Woord en Daad toevallig het geld’. Als partners dat zien, dan maakt het hen zelfbewust: ze weten heel goed wat ze willen én dagen Woord en Daad uit. Af en toe contact er een partner me die gewoon maar iets roept waar ik niet aan gedacht had maar wat een enorme mooie kans is. Dan denk ik ‘Yes, dit is wat ik wil!’"

Bekijk hier hoe Woord en Daad inzet op het bestrijden van jeugdwerkloosheid

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!