bodybuilder

Dagelijks leven

19 juli 2019 door Patrick Goede

CIP's adviesrubriek: Body building en fitness, is dat nu wel zo gezond?

In deze rubriek kunnen christenen met een prangende vraag of situatie voor advies terecht bij andere christenen. Zoals u.

Deze week kregen we een mail met betrekking tot fitness en body building van Tiny:

"Wegens chronische pijn moet ik aan fysiotherapie doen, en om mezelf wat te motiveren lees ik een stapel oude fitnessbladen.  Tegenwoordig zijn die bladen nogal pornoachtig geworden, maar mijn oude bladen zijn nog netjes. Wat me opvalt is de ongelofelijke toewijding, de bereidheid in zekere zin te lijden en offers te brengen. Paulus had zich vast geïnspireerd gevoeld tot prachtige levenslessen als hij bodybuilders had gekend.  Er zijn zelfs getuigenissen van mensen die in de goot lagen maar dankzij fitness/bodybuilding weer een menswaardig bestaan zijn gaan leiden. Anderzijds kunnen sommigen ook enorm overdrijven. Mister universe heeft gigantisch ontwikkelde spieren. Maar hij betaalt er een prijs voor: hij kan niet langer dan 30 seconden rennen. Als chronisch pijnlijder kan ik dat ook niet, maar mister universe accepteert het als neveneffect van zijn eigen beslissingen. Dat is wel een verschil! Zouden jullie eens een discussie op gang willen brengen over bodybuilding en fitness en of dat wel een gezonde leefwijze is?"

U reageerde weer massaal met goedbedoelde adviezen en uw eigen met betrekking tot dit onderwerp. Hier volgt een onverzicht.

Mister Universe
Body building zoals Mister Universe het praktiseert is heel anders dan gewone krachttraining een aantal keer per week. Zware competitie body building is heel slecht voor je lichaam. In tegendeel, fitness is heel goed voor je lichaam en geest. Drie jaar geleden begon ik met krachttrainen (High intensiteit interval training met gewichten) ongeveer 5 keer per week. Ik had een te hoog BMI. Beste keus ooit! Fitness leert je discipline, doorzettingsvermogen en je eigen (lichamelijke) grenzen te weerleggen. Je ontdekt hoe sterk je lichaam eigenlijk is en de kracht van het denken. Het geeft je ook een gevoel van voldoening als je weer een zware training hebt voltooid. Fitness is ook goed voor je gemoedstoestand en het motiveert je om gezond te eten. Sinds ik fitness doe voel ik me echt lekker in me vel, heb ik meer discipline, voel ik me sterker en gezond!
-
Caroline, 45

Geduld
Doordat mensen geen geduld meer hebben willen ze veel sneller resultaat. Daardoor slaan sommige bodybuilders
helemaal door. Het is goed voor je maar rust is nog belangrijker. Combineer je dat goed dan voel je je kiplekker!
-Micha Janse, 38

Rotten
Kan allemaal wel zo zijn maar over een pakweg 75 jaar liggen al die geweldig, mooie, krachtige en prachtige lichamen te rotten en te stinken in een graf of zijn ze verbrand in een crematorium. Wat overblijft? De geest/ziel en hoe is het daarmee over 75 jaar? Dat is een veel interessantere vraag vind ik.
-
Peter Slingerland

Arnold
Natuurlijk is bewegen gezond. Als je chronische pijn hebt, zal je dit altijd onder medische begeleiding moeten doen. Tot je zover bent dat je zelfstandig kan trainen door de opgedane kennis. Ikzelf heb reuma en kan soms amper vooruit, maar op andere dagen lukt het wel en ga ik naar de sportschool. Daarnaast masseren, medicijnen, en fysio. Nu kom ik uit een familie met powerlifters en bodybuilders. Dus ja voor mij lekker makkelijk.
 Maar als ik het ooit zou kunnen zou ik graag het podium opwillen voor een show (een mens moet wat te dromen hebben). Wat betreft mr. Universe, voordat je zo bent als Shawn Rhoden (huidige winnaar) moet je alles opgeven. Dagelijks trainen en beginnen met dianabol. Misschien dat je er over 8 jaar een klein beetje in de buurt komt. Of zoals Arnold zou antwoorden op de opmerking: 'maar ik wil niet zo groot worden als jij'; 'Wees gerust, dat wordt je niet'.
- Kitty Bonouvrie 

Luie mensen
Ik spreek even alleen over fitness. Het is een sport voor luie mensen die geen andere sporten en vooral geen teamsporten meer willen doen. Blijkt toch deze sport de ultieme sport te zijn om je lichaam in z'n geheel te trainen en aan te sterken. Bovendien voel je je beter. Maar je moet de oefeningen wel goed uitvoeren en aan personeel nogal gebrek tegenwoordig in de sportscholen. Ik kon op een gegeven moment geen betere prestaties leveren in de sportschool en moet mijn zware lichaam toch voorbereiden op de ouderdomsjaren, daarom heb ik nu een personal trainer in de arm genomen. Lol.
-
Ellen Visser

Anabolen
Fitness/body building is zeker goed voor je, je versterkt het lichaam dat je gekregen hebt. In 1 Korintiërs 6 wordt het de tempel van de Heilige Geest genoemd en dat je het ook zo moet behandelen. Maar... De keerzijde is dat veel van die zware builders dat niet halen door alleen veel te eten. Het gebeurt regelmatig dat mensen komen te overlijden door de bijeffecten van de middeltjes die ze nemen, anabolen enzo. Dus blijf daar vanaf en doe het natuurlijk, het is erg goed voor je!
-
Robbert Hoek

Verslaving
Bewegen is zeker gezond maar bodybuilders slaan er vaak in door, dan willen ze nog groter en nog meer spieren en dan wordt het een verslaving en dat is niet gezond meer.
-
Monique Verstraten

Youtube
Zeker gezond. Ik voel me fitter met conditie- en krachttraining. Met een kantoorbaan heb ik dat echt nodig, rugklachten heb ik niet meer. Heerlijk tijd voor mezelf met iets wat ik leuk vind, bij de gemoedelijke sportschool in mijn dorp. Voor wie geen sportschool wil: thuis fitness met YouTube kan ook heel goed werken, heb ik jaren gedaan. Aanrader: christelijke training (voor lichaam én ziel) #faithfulworkouts
Corina Westerhof

Volgende keer in de adviesrubriek:

"Mag een christen tatoeages hebben?"

Wat vindt u? Laat uw advies bij ons achter met behulp van dit formulier.

Heeft u zelf een prangende vraag of situatie waar u het advies van onze lezers over wilt horen? Mail dit dan naar patrick@cip.nl.


CIP adviesrubriek
- CIP adviesrubriek: "Mijn vriendin vindt seks voor het huwelijk niet erg maar ik wil wachten"
- CIP's adviesrubriek: "Kan je als christen naar een nachtclub gaan?"
- CIP-adviesrubriek: "Ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik homo ben"
- CIP's adviesrubriek: "Ik rook drie pakjes sigaretten per dag en wil stoppen, maar het lukt niet"
- CIP's adviesrubriek: "Mag ik als christen bloed- en/of orgaandonor zijn?"
Meer over CIP adviesrubriek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!