Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 juli 2019 door Arie van der Veer

God gaat met al Zijn vijanden afrekenen en Jezus trekt op als een krijgsheer

'En de duivel, die hen misleidde, wordt in de poel van vuur en zwavel gegooid, bij het beest en de valse profeet. Daar zullen ze dag en nacht worden gepijnigd, tot in eeuwigheid’ - Openbaring 20:10.

Uitgebreid wordt in het boek Openbaring aandacht besteed aan de ondergang van het kwaad.

We zijn in de visioenen al heel wat verschijningsvormen van het kwaad tegenkomen. Ze gaan als beesten te keer.

Het visioen van Openbaring 19 vertelt hoe Jezus als een krijger optrekt tegen het beest en de valse profeet.

Het visioen van Openbaring 19 vertelt hoe Jezus als een krijger optrekt tegen het beest en de valse profeet. Van een echte veldslag is nauwelijks meer sprake. Er worden korte metten met hen gemaakt. Ze worden beide in de vuurpoel geworpen.

En dan blijven er nog twee vijanden over.
Het zijn vijanden die ook jij goed, ja heel goed kent.
De duivel en de dood.

Het zijn de vijanden die al eeuwenlang bekend zijn. Was het niet de duivel die als eerste verscheen in het paradijs. En deed ook vanaf toen de dood niet zijn intrede?!

Openbaring 20 geeft een kort overzicht hoe het de eeuwen door met de satan is gegaan. Een strijd die zelfs zijn effecten had in de hemel. Maar op Golgota werd de satan verslagen. Vanaf toen werd de hemel voor hem onbereikbaar. In één van de visioenen kom je dat gebeuren tegen. Openbaring 12 beschrijft hoe de satan de toegang tot de hemel werd ontzegd. Hoe hij zich in een laatste poging vervolgens stort op de kerk op aarde. Maar hoe de kerk, voorgesteld door een vrouw door God wordt bewaard.

Eén ding begrijp ik wel. Dat de duivel ook nog weer loskomt. Als dat nog in de toekomst plaats zal vinden, staat ons als christenheid nog een harde tijd te wachten.

De hemel laat het er niet bij.
Er wordt een engel naar de aarde gestuurd om de satan als de grootste misdadiger vast te ketenen. Hoe graag zou ik jou vertellen wanneer dat was of moet ik zeggen: zal zijn?

Echt, ik weet het niet.
Anderen denken van wel, maar ik niet. Er staat in het visioen dat hij geketend werd voor duizend jaar. Duizend kan voor ons betekenen heel veel, heel lang. Maar voor God kan het heel kort zijn.

Eén ding begrijp ik wel. Dat de duivel ook nog weer loskomt. Beter gezegd: los wordt gemaakt. Zoals soms in een stadion van toen gebeurde, voor een laatst openbaar gevecht. Alle troepen worden verzameld. Als dat nog in de toekomst plaats zal vinden, staat ons als christenheid nog een harde tijd te wachten.

God rekent met al zijn vijanden af.

Het visioen vertelt: maar de satan zal verliezen. God rekent met al zijn vijanden af. Onder hen is ook de dood. De gehate en verschrikkelijke dood met zijn vele kanten. En met de dood ook het dodenrijk.

Misschien hebben wij samen gemeen dat we alles van dat laatste boek nog niet begrijpen. Maar laat daarbij de hoofdlijn niet los. En dat is dat Jezus als het Lam regeert. Stap voor stap voert Hij Zijn taak uit. Ze staan beschreven in dit boek. En deze laatste hoofdstukken vertellen jou en mij dat Hij dat grondig doet. Paulus schreef eens: ’Want Hij moet koning zijn totdat God alle vijanden aan zijn voeten heeft gelegd. De laatste vijand die vernietigd wordt is de dood’, 1 Korintiërs 15:25,26.

Hier staat het weer.

Ja, en dan gaat het beginnen. Het oordeel is geveld. De boeken gaan open. De graven gaan open. Het is tijd voor de finale.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

<Was het niet de duivel die als eerste verscheen in het paradijs.> Nee, het was de slang, die volgens openbaring 12:9 is gepromoveerd tot een hemelse draak, hoe dat kan is een mysterie, want God heeft de slang immers vervloekt tot een bestaan kruipend in de stof (genesis 3:14). Deze draak was behalve duivel en satan dus ook nog dier. Misschien leg ik het ooit nog eens uit.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.