Verliefd stel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 juli 2019 door Alpha Nederland

‘Tijd voor elkaar’ blijkt sleutel voor gelukkige relaties

Jonge stellen met kinderen maken het minst tijd voor elkaar, zo blijkt uit een groot, representatief onderzoek onder mensen met een vaste relatie. Bovendien geven ouders van jonge kinderen hun relatie een lager cijfer, namelijk een 7,6. Wanneer er geen kinderen zijn of ze zijn het huis uit, is de gemiddelde score aanzienlijk hoger (8,3). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel partners vaker gezamenlijke activiteiten willen ondernemen en beter met elkaar willen praten dan nu het geval is. Ook goede seks is een van de meest genoemde wensen.

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 1.002 respondenten in een vaste relatie van minimaal één jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door Gr8 Purpose Research in opdracht van Alpha Nederland, die naast de geloofscursus Alpha ook de relatiecursus Marriage Course aanbiedt.

Werken aan tijd voor elkaar
Stellen die hun relatie een hogere relatiescore geven, besteden significant minder tijd aan werk, kinderen en beeldschermen. Ze maken meer tijd voor elkaar en vrienden dan stellen die hun relatie een lagere score geven. Maar liefst 16% van de stellen besteedt per week zelfs minder dan een uur aan elkaar. “Als je niet uitkijkt, lever je al gauw in op tijd voor elkaar als je kinderen thuis wonen”, merkt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, op. “Gelukkig willen stellen wel meer tijd voor elkaar maken, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Ze hebben behoefte aan meer gezamenlijke activiteiten, betere gesprekken met elkaar en betere seks. Het enige wat we hoeven te doen, is stellen de mogelijkheid bieden om daaraan te werken. De Marriage Course sluit hier goed op aan.”

Schot in de roos
Tijdens de Marriage Course maken deelnemende stellen zeven avonden tijd voor elkaar. Om meer bekendheid aan de cursus te geven, voert Alpha Nederland dit jaar campagne. “De campagne heet ‘Tijd voor elkaar’. Die naam lag al vast voordat we het onderzoek lieten uitvoeren, maar blijkt een schot in de roos,” vertelt Arnoud. “Niet alleen dekt het precies de lading van de Marriage Course, het onderzoek onderstreept nog eens dat het de sleutel is tot een betere relatie. Bovendien leren stellen tijdens de Marriage Course ook conflicten op te lossen, goed met elkaar te praten en hun seksleven te verbeteren. Met die drie thema’s voeren we dan ook een humoristische campagne dit jaar.”

Domino-effect
De campagne laat zien wat de verstrekkende, positieve gevolgen zijn als stellen tijd voor elkaar maken. Alpha Nederland daagt kerken en parochies daarom uit om aandacht te geven aan relaties. “Door een Marriage Course te organiseren, geef je als kerk een positieve impuls aan de relaties binnen je gemeente. Dit draagt bij aan een gezonde gemeente, want sterke relaties hebben een positief domino-effect: de volgende generatie krijgt goede voorbeelden van hoe een relatie kan zijn. Als een kerk meedoet met de campagne biedt dat ook een mooie kans om rand- en niet-kerkelijke buurtbewoners te bereiken en betrekken.”

Over de Marriage Course
De relatiecursus bestaat uit zeven avonden uit. Onder het genot van een diner voor twee krijgen partners toelichting op thema’s als conflicten oplossen, vergeving, goede seks en communicatie. Met concrete vragen en oefeningen gaan partners met z’n tweeën in gesprek.
Een deelnemer van de Marriage Course: “Waarom zouden we wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren, zelfs als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt.” Het onderzoek onderbouwt die uitspraak: 84% van de mensen in een vaste relatie is ervan overtuigd dat ‘alles onderhoud vraagt, ook een relatie’.

Hoe kan de kerk meedoen?
De Tijd voor elkaar-campagne vindt plaats op lokaal en landelijk niveau. “In augustus en september ondersteunen we lokale teams bij hun campagne. In december en januari herhalen we de campagne op landelijk niveau en zijn we offline en online overal zichtbaar, bijvoorbeeld op billboards en in de media”, vertelt Arnoud enthousiast.
Meedoen met de campagne van de Marriage Course? Vraag gratis de infobrochure aan op via deze website.

Klik hier voor meer informatie over Alpha Nederland

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.