Bijbellezen

God

16 juli 2019 door Henk Medema

Je bijbel in, je bubbel uit. Ongehinderd

De Bijbel, die lees je, toch? Zeker als je iets met 3xM (more message!) hebt. Gebeurt het dan ook dat je weleens in slaap valt? Ik heb juist ‘last’ van het omgekeerde. Het overkomt mij af en toe dat ik mijn ogen opendoe met de Bijbel! Soms kom ik dan een verrassing tegen: wat is als het ware stiekem in mijn bijbel gestopt wat er gisteren nog niet in zat?

3xM brengt via tv, internet en social media het evangelie in moeilijk bereikbare landen.

Verrassend en verbazend. Ga ik daardoor ineens anders denken dan mijn geloofs- en kerkgenoten? Niet per se, maar zelfs indien wél, wat zou dat? Conflict is een manier van Godsopenbaring. Bovendien, je denkt toch niet dat de kerk een stabiele, voorspelbare, goedgeregelde organisatie is? Dat wil je toch niet?

Sommigen willen dat wél. Een overgroot deel van de gelovigen houdt niet van conflicten en zoekt wegen om er een eind aan te maken. Sterker nog: we willen vaak niet eens hardop benoemen dát we verschillend denken. Over zaken als (bijvoorbeeld) de rol van de vrouw in de kerk, de werkzaamheid van de Geest, wonderen en tekenen, het Koninkrijk, de eindtijdverwachting, evolutie, homoseksualiteit en nog veel meer hete hangijzers. Soms sluiten we onze ogen voor die thema’s. We kennen het verschijnsel dat je al zoekend en lerend op conflicterende elementen stuit; 'stukjes kennis' of 'stukjes bewustzijn' die wrijving veroorzaken. Pijnlijk. We sluiten er liever onze ogen voor.

‘Je bubbel’ is dat gebied dat je niet precies kunt of wilt omschrijven, maar waar je in ieder geval een beetje rust wilt hebben.

Je bijbel is jou lief en dierbaar. Op dat terrein wil je geen herrie. ‘Je bubbel’ is dat gebied dat je niet precies kunt of wilt omschrijven, maar waar je in ieder geval een beetje rust wilt hebben.

Maar echt slim en verstandig is dat niet. Lees Handelingen van de apostelen (in feite de handelingen van de Geest) en markeer het allerlaatste woord. Ongehinderd. In het Grieks akoolutoos. En dan houdt het boek abrupt op. Blader al die achtentwintig hoofdstukken nog eens terug. Niks rust! Elk hoofdstuk vol wederwaardigheden. Van het benoemen van nieuwe apostelen, de komst van de Geest, het dopen van duizenden mensen, de dood van twee huichelaars (Ananias en Saffira), een enorme discussie in Jeruzalem over afgodenvlees tot een schipbreuk bij Malta. Ongehinderd? Jawel, ongehinderd! De conflicten wáren er, maar wat deden de apostelen ermee? Ze gingen hun bijbel in en hun bubbel uit.

Dat deden ze niet alléén. Ze gingen mét de Geest. Dat kon toen en dat kan nu nóg. Noodzakelijk zelfs als je, net als 3xM, het evangelie deelt. Je kunt de Geest iets horen zeggen (Handelingen 8:29; 10:19; 11:12; 13:2; 21:1), iets horen verbieden (16:6 e.v.) en betuigen (20:23). Je kunt luisteren naar wat de Geest tot de gemeenten zegt (Openbaring 2:7 e.v.). Je kunt leren wandelen naar de Geest (Galaten 5:16, Efeze 5:16). Een conflict is dan niet weg. Het doet pijn. Maar we hebben het lef om dat te benoemen. Het wordt aangepakt. Wie weet, kunnen we er wel mee voort, zelfs er dwars doorheen. Ongehinderd.

Lees hier meer over het werk van 3xM!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!