vrouw in ambt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 juli 2019 door Patrick Simons

GKv-predikant begrijpt zorgen van CGK'ers over vrouwelijke ambtsdragers maar vindt de GKv verlaten geen optie

Jarenlang was hij één van de beleidsbepalers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De 85-jarige dr. A. N. Hendriks maakt zich vandaag de dag behoorlijk veel zorgen over de koers van de kerk en betreut nog steeds de toelating van de vrouw tot het ambt. Verlaten is voor hem echter geen optie, zo vertelt hij in gesprek met Reformatorisch Dagblad.

"Een zieke kerk is nog geen valse kerk", aldus Hendriks. "Zolang het Woord en de sacramenten recht worden bediend, blijven de GKV kerk van Christus. Ik betreur het zeer dat onze synode in 2017 het besluit nam om vrouwen tot de ambten toe te laten. Dat was ook voor de oecumene een slechte zaak. Ik begrijp heel goed dat de christelijke gereformeerden daar grote moeite mee hebben. Tegelijkertijd ligt de kwestie van de vrouw in het ambt ook binnen de CGK heel gecompliceerd. In het openstellen van ambten voor vrouwen zie ik de invloed van de nieuwe hermeneutiek. Dat is de wortel van al het kwaad in dit alles."

Of Hendriks lijdt aan de kerk? "Lijden vind ik een zwaar woord, maar ik heb wel verdriet over de kerk. Net als in de jaren zestig, toen de Nederlands Gereformeerde Kerken ontstonden, draait het nu om het gereformeerde karakter van de kerk. Of ik hoop heb? Naar de oude mens niet, maar ik geloof in de hulp en de kracht van de Heilige Geest. Je moet altijd perspectief blijven houden. Ik vergeet nooit het wood van Luther: 'Als je Vaders Zoon aan boord hebt, steekt er altijd een storm op.' Maar dan ben je wel veilig."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.