Papyrus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2019 door Patrick Goede

Museum in Basel toont unieke conversatie van de eerste christenen: "Vaar wel in de Heer"

Een hartelijke, afsluitende groet van Arrianus aan ene Paulus (niet de apostel) op een papyrusrol in de collectie van Basels Universiteit, valt op tussen alle andere documenten. Het manuscript is gedateerd rond 230 na Christus en blijkt één van de eerste conversaties te zijn tussen christenen uit de eerste eeuwen. De brief is al 100 jaar in het bezit van de universiteit en de inhoud ervan gaat voornamelijk over familieaangelegenheden, dat meldt CBN.

"Zou je die lekkere vissaus als souvenir voor mij mee kunnen nemen?", vraagt Arrianus aan Paulus. Aangezien Paulus een weinig voorkomende naam was in die tijd is het aannemelijk om te stellen dat deze Paulus door zijn ouders is vernoemd naar de apostel. Verder toont de brief aan dat er dus correspondentie was tussen christenen en dat ze stand hielden temidden van de wereld en de afwijkende religies. 

Ook waren de schrijver en lezer van de brief hoogopgeleid, jong, landeigenaren en behoorden ze tot de elite van hun tijd. Of het ook om aanhangers van het welvaartsevangelie gaat is niet bekend. "De groet bevat een 'nomen sacrum' (heilige naam) en laat er geen twijfel over bestaan dat het hier tussen twee christenen gaat", zegt Sabine Huebner, professor en historicus aan de universiteit van Basel. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.