Candida

Levensverhaal

19 augustus 2019 door Bible League

Candida leeft tussen kiosk, gevangenis en kerk: "Ik sta om 4 uur op om uit de Bijbel te lezen"

Candida is 58 en heeft een eigen kiosk in Macia, een kleine stad in Mozambique. Elf jaar geleden bezocht ze voor het eerst een Project Philip Bijbelstudie (Bijbelstudie gericht op evangelisatie en discipelschap). Ze werd getraind en door haar werk ontstond al snel een nieuwe gemeente. Inmiddels is ze de coördinator van Project Philip in Gaza, een regio in het zuiden van Mozambique.

Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Daarom dienen we de lokale kerk, overal ter wereld, met Bijbels, studiemateriaal en training.

Candida heeft een eigen kiosk. Maar ze staat er alleen om in haar inkomen te voorzien. Het liefst verspreidt ze het Evangelie. Vandaag sluit haar kiosk eerder, omdat ze een Bijbelstudie leidt in een gevangenis.

Gevangenis
Als coördinator van Project Philip in deze regio begeleidt Candida 19 Bijbelstudiegroepen. Eén daarvan in de gevangenis van Manhica, op zo’n 70 kilometer afstand. In totaal zitten hier 88 mannen gevangen, waarvan er 70 meedoen aan de Bijbelstudie. Ze zitten klaar op de binnenplaats, waar het ruim 35 graden is. Vandaag krijgen de mannen die het programma afronden een eigen Bijbel. Candida spreekt de enthousiaste mannen vol overtuiging toe. Ze hebben veel respect voor deze vrouw en kennen haar verleden.

"Ik sta ’s morgens om 4 uur op om stille tijd te houden."

Dienen
De man van Candida ging er vandoor met haar beste vriendin. Ze bleef vechten voor haar huwelijk, maar hij kwam niet terug. Candida bleef gebroken achter en ging op zoek naar antwoorden. Zo kwam ze via een vriendin terecht bij een Project Philip Bijbelstudie. Ze kwam tot geloof en werd geraakt door Lukas 9:23-25: ‘Hij zei tegen allen: Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven verliezen zal omwille van Mij, die zal het behouden.’

Ze vertelt dat haar leven compleet veranderde. Ze leerde dat ze niet in opstand moet komen tegen anderen, maar hen mag dienen en zegenen. Ze is als persoon veranderd en leeft nu voor Jezus Christus en de verspreiding van het Evangelie. “Ik sta ’s morgens om 4 uur op om stille tijd te houden. Vervolgens doe ik het huishouden en dan ga ik naar mijn kiosk. Daar sta ik van 10 tot 21 uur om eten en drinken te verkopen. Op dinsdag en vrijdag sluit ik mijn kiosk eerder omdat ik dan Bijbelstudies leid.”

Middelen
Uit alles blijkt hoe gepassioneerd deze vrouw is om anderen te bereiken met Gods Woord, zodat ook zij gered zullen worden. “Bible League helpt ons met Bijbels, studiemateriaal en training. Daardoor zijn we in staat om mensen die verloren dreigen te gaan te bereiken met het Evangelie. Project Philip is het beste evangelisatieconcept dat ik ken. Ik hoop dat we in de komende jaren met nog veel meer kerken kunnen samenwerken. Niet de aanvragen, maar de beschikbare middelen begrenzen onze mogelijkheden.”

"Op dinsdag en vrijdag sluit ik mijn kiosk eerder omdat ik dan Bijbelstudies leid."

Als Candida terugkomt van de Bijbelstudie in de gevangenis staan er klanten op haar te wachten. De volgende morgen vertelt ze dat ze in de twee uur dat de kiosk nog open was, meer verkocht heeft dan op sommige dagen dat ze de hele dag open is. “God heeft mij rijk gezegend. Alle eer aan Hem!”

In de gevangenis
Eén van de gevangenen die meedoet aan Project Philip is de 38-jarige Gabriel Cuna. Hij komt uit een ongelovige familie. Zijn vader zei altijd: “Een jongen moet het veld in om tussen de wilde dieren een man te worden. Als hij sterk genoeg is moet hij in de mijnen gaan werken. School en kerk maken de mensen zwak.” Daarom ging Gabriel nooit naar school of naar de kerk.

Maar wanneer hij in de gevangenis komt, wordt hij uitgenodigd voor Project Philip. “Ik was geïnteresseerd en werd diep geraakt door wat ik hoorde. Tijdens de eerste les merkte ik dat ik me gelukkig voelde en lachte. Dat was voor het eerst sinds ik in de gevangenis zat! Het ging over de geboorte van Jezus en over de vrede op aarde. Ik voelde die vrede in mijn hart en begon te stralen. De woorden van de Bijbel vertellen precies wat er bij mij gebeurde: Ik was blind, maar nu kan ik zien. Ik had geen vrede, maar nu heb ik vrede.”

“Ik ben dankbaar voor Project Philip, omdat ik daardoor Jezus Christus heb leren kennen. Dankzij dit materiaal kan ik verder groeien en word ik toegerust om straks ook anderen, zoals mijn familie, te bereiken met het Evangelie. Wanneer ik uit de gevangenis kom wil ik zelf Bijbelstudiegroepen gaan leiden om zo de vreugde van een leven met Jezus met anderen te delen.”

Gabriel is in februari 2019 in de gevangenis gedoopt.

Lees hier meer over het werk van Bible League

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!