Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Neef van Benny Hinn deelt hartverscheurende verhalen over de verschrikkingen van het welvaartsevangelie

Hij droomde van privévliegtuigen met tussenstops in Monte Carlo en overnachtingen in hotels voor 25.000 dollar per nacht. Een paar jaar geleden brak Costi Hinn, een neef van welvaartsprediker Benny Hinn, radicaal met het welvaartsevangelie. Deze maand publiceerde Costi zijn nieuwe boek waarin wordt onthuld hoe de familie Hinn miljoenen dollars heeft verdiend door de verspreiding van het welvaartsevangelie.

In het boek wordt uiteengezet waar Benny Hinn's liefde voor het welvaartsevangelie vandaan komt. Costi is ervan overtuigd dat dit alles te maken heeft met het willen bewijzen van het ongelijk Benny's vader. "Mijn grootvader was niet onder de indruk van zijn oudste zoon Benny. 'Jij gaat het niet redden', kreeg Benny thuis te horen. Dit kwetste hem diep. Deze pijnlijke woorden van zijn vader hebben hem verwond en deden hem verlangen naar een succesvol bestaan. Het gaat hier dus over een vader die wilde dat zijn zoon door hard werken een eerlijk loon zou verdienen en een zoon die zich door zijn vader afgewezen voelde en zijn ongelijk wil bewijzen."

"Rijke mensen die van het leven genieten zullen naar aanleiding van dit verhaal misschien hun schouders ophalen. Misschien zullen zelfs mensen met een bescheiden inkomen op relativerende wijze zeggen: 'Benny geniet in ieder geval van het leven.' Deze mensen kunnen gelijk hebben, totdat we onszelf eraan herinneren dat zijn forse bankrekening is mogelijk gemaakt door donaties van wanhopige mensen die geloven dat geld geven aan een welvaartsprediker ook hun leven zou verbeteren. Hartverscheurend zijn de verhalen van mensen met een minimumloon die geloofden dat God hen meer inkomen zou geven als beloning voor hun gift."

Dankzij de relatie met zijn huidige vrouw Christyne ginngen Costi's ogen voor de verschrikkingen van het welvaartsevangelie open. Hierover zei hij eerder: "We onderwezen de verkeerde dingen. We misbruikten de mensen, beroofden de armen vanwege onze hebzucht, terwijl we Jezus daarvoor gebruikten." Hij benadrukt dat het Evangelie goed nieuws bevat, maar ook het slechte nieuws van de realiteit van de gevolgen van de zonde voor ons leven. "Als predikers moeten we het hele verhaal vertellen."

In zijn boek gaat hij ook in op critici die Costi wantrouwen en geloven dat hij zijn achternaam wil gebruiken om rijk en beroemd te worden. "Eerlijk gezegd ervaren de meeste familieleden het als genânt om een Hinn te zijn. Velen van ons staan liever bekend als onbekende, hardwerkende en eerlijke mensen die anderen liefhebben, God dienen en in vergetelheid sterven. Verder ben ik gewoon een ambassadeur van Christus die Zijn boodschap wil verkondigen. De transformerende kracht van het ware Evangelie heeft mij veranderd."

Overigens erkende Benny Hinn vorig jaar dat hij soms te ver is gegaan in het brengen van een welvaartsboodschap. "Het komt uiteindelijk (verwijzend naar Billy Graham, red.) allemaal neer op één ding. Houden we van Jezus? Ja, of nee? Als we van Jezus houden dan moet het allemaal om Jezus gaan", zei hij destijds. Lees ook: Benny Hinn na overlijden Billy Graham: "Ik ben te ver gegaan met welvaartsevangelie".


Welvaartsevangelie
- Zo krijgen pinksterkerken mensen zover 10 procent van hun jaarsalaris af te staan
- Marten Visser reageert op welvaartsevangelie en manipulatie: "Er moet geen krampachtige bescherming van voorgangers zijn"
- Het geven van tienden: wat zegt de Bijbel nu eigenlijk? De voors en tegens!
- Het gevaar van het welvaartsevangelie
- Verplicht tienden geven in de kerk: hoe zit dat en wat zegt de Bijbel?
Meer over Welvaartsevangelie »

Reacties

A
Als Benny Hinn heeft gemeend wat hij later gezegd heeft, zal hij zijn vermogen gaan delen met de armen. Als hij dat niet doet is hij nog steeds een religieuze oplichter. Als Costi de opbrengsten van zijn boek niet deelt met de armen vertrouw ik hem ook niet.
Benny Hinn zou dat best wel is kunnen gaan doen, maar dan naar de variant van (Handelingen 5:4)
M
Er lopen nog meer van die "Benny Hinn's" rond op de aardbol. Trap er niet en waarschuw de andere schapen aub.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events