bijbel lezen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juli 2019 door Patrick Simons

Zichtbare Bijbels en religieuze symbolen mogen weer in Amerikaanse legerziekenhuizen

Bijbels in Amerikaanse legerhospitalen mogen voorlopig gewoon worden uitgedeeld en ook in het zicht blijven liggen. Dat heeft minister Robert Wilkie besloten. Daarmee komt er voorlopig een einde aan een jarenlange discussie over het gebuik van religieuze symbolen in het Amerikaanse leger.

Er wordt namelijk al heel lang een juridisch gevecht gevoerd over dit onderwerp. Een veteranenclub trok tijden geleden al aan de bel en wil dat er in legerhospitalen geen kruisen en bijbels meer zichtbaar zijn. Dat zou de neutraliteit namelijk in de weg staan. Men vindt dat openlijke religieuze symbolen in het leger verboden zouden moeten worden, dus ook in een legerhospitaal.

Eind juni deed het Amerikaanse hooggerechtshof echter een uitspaak waarbij men erkende dat godsdienst een zeer belangrijke rol speelt in de Amerikaanse samenleving. Op basis van die uitspaak besloot minister Wilkie om zichtbare Bijbels voorlopig gewoon te blijven toestaan. In een verklaring laat hij weten: "Wij willen er zeker van zijn dat onze veteranen en hun families zich welkom voelen in een legerziekenhuis, ongeacht hun geloof. De bescherming van godsdienstvrijheid speelt een sleutelrol om dat doel te bereiken."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.