Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juli 2019 door ANP

ChristenUnie pleit opnieuw voor ferme aanpak arbeidsmigratie

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij SP willen dat er een einde komt aan de ongebreidelde arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Beide partijen slaan de handen ineen om dit te bereiken, zeggen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Lilian Marijnissen (SP) in het AD.

Ze vinden dat de stroom buitenlandse werknemers moet worden gereguleerd. Dat moet gebeuren door bilateraal afspraken te maken met die landen over bijvoorbeeld het aantal werknemers dat naar Nederland mag komen. Marijnissen: "Onze ingreep is sociaal en biedt de mogelijkheid om per land en sector maatwerk te verrichten"

Tegelijkertijd willen beide partijen de uitbuiting van arbeidsmigranten aanpakken. "Ik denk dat we in een politiek seizoen zitten, waarin men vindt dat er meer regulering nodig is. Je zag het aan de oproep van de premier om de lonen te laten stijgen en ook in de zorg klinkt de roep om minder marktwerking", zegt Segers in het AD. Hij vindt dat het kabinet onvoldoende doet op gebied van arbeidsmigratie.

Vorig jaar luidde Segers al de noodklok over arbeidsmigranten uit Oost-Europa. "De Nederlandse loodgieter legt het af tegen de Poolse die het werk voor minder wil doen, omdat hij geen premies afdraagt", zei hij destijds. "Wij mogen niet met de Oost-Europeanen dezelfde fout maken als toen met Turken en Marokkanen. We kunnen ons dat niet veroorloven."

In de EU geldt vrij verkeer van arbeid, diensten en personen. Toch denken Segers en Marijnissen dat regulering juridisch haalbaar is. Er dreigt volgens hen sociale ontwrichting en dan mag er volgens de regels van de EU worden ingegrepen. Na de zomer willen ze met een uitgewerkt plan komen.

Eerder riep ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind al op om de grenzen voor arbeidsmigranten te sluiten. Hij pleitte voor grote opvangcentra en een stevige selectie van migranten in Italië, Griekenland en Hongarije om de echte vluchtelingen te scheiden van de arbeidsmigranten.

Reacties

g
Een prima plan. Al is het natuurlijk beter dat mensen hier komen werken in plaats van decennia lang een bijstandsuitkering ontvangen. Volgens publicatie in Elsevier gaat meer dan de helft van alle bijstandsuitkeringen naar nieuw ingekomen personen. Hopelijk gaan CU en SP ook die groep sterk inperken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.