Weetwatjegelooft.nl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juli 2019 door Weetwatjegelooft.nl

Theologen blikken tijdens symposium terug op 75 jaar vrijmaking

Op 11 augustus 1944 las de geschorste hoogleraar-predikant dr. Klaas Schilder in Den Haag de Acte van Vrijmaking of Wederkeer voor. De Bevrijding zou nog een jaar op zich laten wachten. 60.000 kerkleden aanvaardden het gezag van de uitspraken van de synode niet en stichtten het verband van de Gereformeerde Kerken in Nederland (onderhoudende artikel 31 KO). Driekwart eeuw later kijken we in Kampen terug: van 2019 naar 1944.

Stroomopwaarts gaan kost energie en vraagt energieke mensen. Het is makkelijker om in de stroom mee te gaan, ‘go with the flow’. Maar wie brongericht bezig is zal stroomopwaarts moeten roeien. En dan kom je heel wat tegen: Een delta met talloze kleine stroompjes, zandbanken ertussen, die uitmonden in een grote zee. En ergens stroomopwaarts, in een kleine zijtak, vinden we ook de Vrijmaking.

Tijdens dit symposium kijken we terug op het erfgoed en gedachtegoed van 75 jaar Vrijmaking. We zoomen in op de roerige context van de jaren ’40 en de betrokkenen in deze eerste tijd maar kijken op deze hervormingsdag ook breder: Hebben kerken en christenen vandaag de dag baat bij (nieuwe) doordenking van theologische thema’s uit de vrijmakingstijd?

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.