Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juli 2019 door Arie van der Veer

Volgens Arie van der Veer is God geen tiran: de mensheid richt zichzelf te gronde

De tien horens die je zag en het beest zelf zullen een afschuw krijgen van de hoer en ze zullen haar te gronde richten. Ze zullen haar uitkleden, haar vlees eten en haar in brand steken - Openbaring 17:16.

Wat hieraan vooraf ging:
Gods oordeel is voltrokken. Zeven engelen hebben vanuit de hemel zeven gouden schalen gevuld met Gods toorn over de aarde uitgegoten. Op de aarde wordt de mensheid, in dit visioen voorgesteld als de goddeloze stad Babylon, als door een bombardement getroffen. De stad breekt in drie stukken.

Het kwaad wordt gebundeld. En dat allemaal met één doel: de vernietiging van het Lam.

Er volgt nu een nieuw visioen met een gedetailleerde beschrijving van wat zich op aarde voltrekt. Het decor is de aarde als een woestijn. Door de woestijn rijdt een vrouw op een beest. Ze wordt beschreven als een grote hoer. Het beest dat ze berijdt is een verschrikkelijk beest. Het doet gelijk denken aan de beesten die we al in andere visioenen hebben gezien.

Johannes kan het allemaal nauwelijks bevatten. Dus verbaas je niet als jij, bij het lezen van de beschrijving van wat Johannes zag, ook niet alles begrijpt. 'Ik was hoogst verbaasd’, schrijft hij.

Er was toen gelukkig een engel om het Johannes allemaal uit te leggen. Hulp uit de hemel die ook wij best zouden kunnen gebruiken. Lees je tien boeken over dit hoofdstuk dan kom je tien verklaringen tegen.

Máár, ondanks de vele vragen kun je wel de hoofdlijn ontdekken. Let op: de vrouw wordt Babylon genoemd. Ze heeft alles te maken met die stad. Je mag haar zien als een personificatie van de stad.

Een onjuist beeld zou zijn dat God zijn toorn zal uitgieten over een niets vermoedende, onschuldige mensheid.

En verder wemelt het in dit visioen van allerlei koninkrijken. Kwaad dat steeds weer opduikt. Machten die samenwerken. Het kwaad wordt gebundeld. En dat allemaal met één doel: de vernietiging van het Lam.

Maar wat gebeurt: aan het einde van het visioen richten de kwade machten zich tegen elkaar. Het beest valt de vrouw aan en verscheurt haar. Babylon wordt door haar eigen coalitie vermoord. Het kwaad straft zichzelf.

En dat is heel belangrijk is om te onthouden. Jammer, dat jij en ik al dat kwaad niet weten te benoemen en te plaatsen. Maar we weten allemaal wel dat het er is. Ook in de tijd van nu, in allerlei vormen en gedaanten.

Al dat kwaad gaat aan zichzelf te gronde, vertelt het visioen.

Het is goed om dit gegeven naast het plaatje van de zeven schalen te leggen. Een onjuist beeld zou zijn dat God zijn toorn zal uitgieten over een niets vermoedende, onschuldige mensheid.

Ik raad je aan deze hoofdstukken in één adem te lezen. Je huivert als je leest van die schalen van Gods toorn. Kan God ook zo zijn? Daarna ontdek je de keerzijde: Gods oordeel bevestigt slechts de stand van zaken.

Ik las ergens: ‘God is geen tiran: Hij geeft ieder wat hij wil. Hij legt niemand enige last op, behalve de last van je eigen keus. God doodt alleen wat dood is. Hij ruïneert slechts het huis dat tegen zichzelf verdeeld was en niet meer kon bestaan.’

De mensheid richt zichzelf te gronde.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

B
Natuurlijk is de christelijke God een tiran. Lees de bijbel eens objectief Arie van der Veer. Bijvoorbeeld Openbaring. God zelf stuurt allerlei plagen en engelen met plagen, dat doet de mensheid niet.

En het kwaad waar de bijbel het over heeft is ongeloof. Iedereen die niet gelooft, of een ander geloof heeft is het kwaad. Dus in feite is christendom gewoon dictatuur. Iedereen die anders is wordt afgestraft door een dictator die men God noemt.
J
De conclusie van Arie van der Veer deel ik niet. Zijn conclusie is: de mensheid richt zichzelf te gronde. Nee, dat kan niet waar zijn, die deur is gesloten sinds Genesis 8 (zondvloedverhaal). Want daar staat geschreven: 'De geur van de offers behaagde de HEER, en hij zei bij zichzelf: Nooit weer zal ik de aarde vervloeken vanwege de mens, want alles wat de mens uitdenkt, van zijn jeugd af aan, is nu eenmaal slecht.' Conclusie: Zo lang de aarde bestaat zal die altijd een voor mens en dier bewoonbare plaats zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.