Aminata

Dagelijks leven

22 juli 2019 door Mercy Ships

Aminata kan door een gratis operatie weer samen met anderen eten

Diep in het binnenland van Guinee woont Aminata met haar moeder, zusje en broertje. Mercy Ships, de medische hulporganisatie die medische zorg biedt aan de allerarmsten in Afrika, kwam dit meisje tegen toen ze met hun ziekenhuisschip de Africa Mercy in Guinee lagen. Aminata is een lief, verlegen meisje van 8 jaar oud, maar door ondervoeding lijkt het alsof ze nog maar 4 is. Als mensen naar haar kijken houdt ze vlug haar hand voor haar mond. Eten doet ze alleen als ze helemaal alleen is. Zodra er anderen bij zijn, weigert ze om ook maar iets in haar mond te stoppen. De schaamte overheerst.

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Een gespleten lip
Aminata is geboren met een gespleten lip. Daardoor heeft ze niet alleen moeite met eten, maar wordt ze ook nog eens uitgelachen door andere kinderen, omdat ze haar mond niet dicht kan doen. Vaak huilt ze zachtjes voor zich uit, alleen, in een donker hoekje van het huis. Ze durft inmiddels zelfs niet meer met anderen samen te eten.
Haar oom Osoman, die in Conakry woont, voelt zich verantwoordelijk voor het gezin van zijn zus, en specifiek voor Aminata, zijn nichtje. Als Mercy Ships in 2012 Guinee aandoet reist hij dan ook direct af naar het binnenland om Aminata op te halen. Maar helaas, tegen de tijd dat hij het dorp heeft bereikt is de screening over en was de kans op een operatie verkeken, dachten ze.

Een tweede kans
Maar gelukkig meert de Africa Mercy van Mercy Ships in 2018 voor de tweede keer aan in Conakry. Dit keer ziet Osoman vlak na de screening op tv dat Mercy Ships weer in Guinee is. Zou hij nu weer te laat zijn? Osoman geeft de hoop niet op, hij weigert zich erbij neer te leggen. Met Aminata aan de hand stapt hij vastberaden binnen bij een screeningslocatie voor tandheelkundige problemen. En dan gaat het snel. Het tandheelkundig team belt naar het schip om te vragen of Aminata langs mag komen voor een chirurgisch onderzoek. Dankzij de volharding van haar oom loopt Aminata een paar minuten later de kliniek uit met een afspraakkaartje voor een onderzoek! Een wonder, zowel voor Aminata als voor haar oom!

De maaltijd delen
Aan boord van de Africa Mercy wordt gewerkt aan de lichamelijke én psychische gezondheid van Aminata. Allereerst corrigeren de chirurgen, die allen vrijwillig op het schip werken, haar gespleten lip zodat ze voortaan haar mond dicht kan doen. Ze hoeft voortaan niet meer bang te zijn om uitgelachen te worden. De liefde van vrijwilligers aan boord helpt haar om uit haar schulp te kruipen. Ze is nog wat onzeker, maar zal snel de maaltijd weer durven delen met haar oom, tante en neefjes. Ze doet nu weer volledig mee!

Osoman, Aminata’s oom, blijft ook na de operatie voor haar zorgen: "Ik hoop dat Aminata een goede toekomst krijgt nu ze geopereerd is. Na haar herstel breng ik haar naar school. Ik wil haar hier in de stad houden zodat ze een betere kans heeft in het leven."

Aminata kan weer écht meedoen dankzij de gratis operatie die ze bij Mercy Ships kreeg. Ze werd niet alleen genezen van haar gespleten lip, maar ook bevrijd van sociale angst en schaamte. Deze maanden voert Mercy Ships actie om juist mensen als Aminata te kunnen helpen. In totaal willen we circa 500 behandelingen mogelijk maken (300.000 euro).

Doe jij mee? Doneer nu en laat kinderen als Aminata weer écht meedoen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!