islam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juli 2019 door Patrick Simons

Moslimjongeren meer bezig met geloof door antireligieuze sentimenten in samenleving

Antireligieuze sentimenten in de samenleving zorgen ervoor dat juist meer jongeren met een migratieachtergrond bewust bezig zijn met religie of dat in de toekomst van plan zijn. Dat meldt Nederlands Dagblad op basis van een onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving. Het onderzoek richt zich op de identiteitsbeleving van jongeren van 16-24 jaar die tot de tweede of derde generatie behoren.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren zich bewuster verhouden tot de islam dan dat ze van huis uit meekregen. Opvallend is dat dit mede komt door anti-islamuitingen in politiek en media. “Ook als ze het geloof niet praktiseren, is het nog een stukje van hun identiteit. Wanneer moslimjongeren ongenuanceerde uitspraken horen over de islam, identificeren ze zich daar sterker mee. Ze herkennen er zichzelf niet in en het past ook niet bij het beeld dat ze van hun ouders hebben”, aldus onderzoeker Mehmet Day.

Hoewel het aantal jongeren dat radicaliseert marginaal is volgens de onderzoeker, wil hij dat niet bagatelliseren. “Als dat bij één jongeren gebeurt, is hij mogelijk al een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.