vakantie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2019 door NBG

Bijbellezen tijdens je vakantie: NBG komt met leesplan

Het vakantieleesplan 2019 van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft een rustig ritme en een persoonlijke insteek. In plaats van 1 op 1 – één dag stilstaan bij één bijbelgedeelte – is er een ritme van 3 op 1: drie dagen je verdiepen in één bijbeltekst. De teksten zijn gekozen door vijf NBG-medewerkers, die bij de tekst hun persoonlijke toelichting geven. De belangstelling voor het leesplan is groter dan ooit.

'Stilzitten was ledigheid' en: 'Nietsdoen was luieren en dus zonde van de tijd.' "Deze zinnen staan in twee van de vijf toelichtingen in het leesplan. Ze laten zien hoe moeilijk het is om te stoppen met werken en wat je denkt te moeten doen", zegt NBG-bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter, die zorgde voor de eindredactie van het leesplan. "Juist daarom is de vakantie een goede gelegenheid om bewust stil te staan. Vijf van mijn collega’s laten zien welke rol de Bijbel daarbij voor hen speelt. Ze doen dit aan de hand van teksten die al jaren met hen meegaan, waar ze ook zijn. Teksten over vertrouwen, over rust en over wat echt telt in het leven."

Opzet en populariteit
Wie het leesplan volgt, staat stil bij in totaal vijf bijbelteksten: drie dagen per tekst, telkens vanuit een andere invalshoek. De eerste dag is voor het bijbelgedeelte en de persoonlijke toelichting van een NBG-medewerker daarop; de tweede dag komt met uitleg bij de tekst, en op de derde dag kunnen lezers zich spiegelen aan de tekst met behulp van een vraag. De vijf bijbelpassages komen uit Psalm 139, Matteüs 11, Psalm 16, 2 Koningen 5 en Prediker 5.

Het NBG-vakantieleesrooster voorziet duidelijk in een behoefte. Dit jaar zijn al circa 11.000 boekjes aangevraagd, bijna viermaal zoveel als in 2018 en 2017. Het boekje is nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Digitaal meedoen kan ook: via de app Mijn Bijbel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.