Eritrea

Nieuws

09 juli 2019 door Open Doors

Alle katholieke ziekenhuizen in Eritrea gesloten

De Eritrese overheid heeft alle 22 katholieke ziekenhuizen en gezondheidscentra in het land gesloten. Ook werden er de afgelopen twee maanden 175 christenen gearresteerd. De VN-rapporteur over Eritrea, Daniele Kravetz, maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen.

Op 5 juli sloot de politie de laatste kliniek in Zagar, een stad dertig kilometer buiten Asmara. “De nonnen kregen opdracht om het ziekenhuis onmiddellijk te verlaten”, zo luidt een rapport dat gepubliceerd werd. “Ook mochten ze geen apparatuur met zich meenemen.” De 21 andere sluitingen gingen er volgens Kravetz op eenzelfde manier aan toe: soldaten hielden de wacht bij de gebouwen, patiënten werden naar huis gestuurd en medisch personeel bedreigd.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Krevetz is ook bezorgd over de arrestaties van christenen van wie er nog steeds 125 vastzitten. Onder de gevangenen bevinden zich vijf orthodoxe priesters van het Debre Bizen klooster. Drie van hen zijn ouder dan zeventig jaar. Vermoedelijk werden ze gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de bemoeienis van de staat met kerkzaken. Kravetz: “Deze acties laten zien dat de situatie van de mensenrechten in het land onveranderd is. Ik roep de Eritrese overheid op om zich aan internationale afspraken te houden. Ze zijn lid van de Mensenrechtenraad en behoren landgenoten vrijheid van geloof te garanderen.”

De sluiting van katholieke centra komt na een brief die vier bisschoppen verstuurden op 29 april. In de brief riepen ze op tot dialoog over vrede en verzoening zodat er een eind komt aan de vlucht van duizenden landgenoten. De overheid ontkent dat er een verband ligt tussen de brief en de sluiting van de centra. Religieuze richtlijnen uit 1995 zouden hen ertoe verplichten de centra te sluiten.

Eritrea staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat al ruim tien jaar in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Nog steeds zitten vele christenen gevangen om hun geloof. Hun aantal is onbekend. Zonder enige vorm van proces zijn ze opgepakt.


Christenvervolging
- Het christendom wordt vernietigd en het Westen kijkt toe en zwijgt
- Ook christenen uit Nederland horen bij de vervolgde kerk
- Waarom het goed is om als christen vervolgd te worden
- Hemeltergende stilte na aanslagen: benoem de daders en geef slachtoffers een gezicht
- Dominee Henk-Jan Prosman komt in actie en heeft een boodschap voor de media: "Stop met zelfcensuur en politieke correctheid"
Meer over Christenvervolging »

Reacties

Tsja.... meer van het zelfde helaas!
REAGEER
M
Steeds méér van hetzelfde , helaas!!!
REAGEER
En de media zwijgen... Iemand een verklaring?

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify