Ds. J. D. Heikamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Kleindochter van dominee ontvangt bijzondere dromen en vraagt advies

'Ik ben een 16-jarige kleindochter van een binnen de reformatorische gezindte bekende dominee. Mijn opa (de dominee dus) is al geruime tijd overleden. Ik zat vaak op opa’s knie toen ik nog klein was, terwijl hij uit de Bijbel las. Ook was ik altijd onder de indruk als opa op de kansel stond.' De vragensteller laat in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten dat zij onlangs in een aantal dromen haar opa op de kansel zag staan. 

'Midden in de preek keek hij mij aan en riep: “Je moet de Heere vrezen, hoor je mij? Je moet de Heere vrezen.” Zijn ogen waren vreemd ‘licht’, de sfeer heel beangstigend. In mijn dagelijks leven doe ik mijn best te leven zoals de Heere dat van ons vraagt. Ook respecteer ik mijn ouders en doe ik mijn best op school. Ik begrijp de dromen niet. Is dit een waarschuwing van de Heere of is hier de duivel aan het werk?'

Ds. J. D. Heikamp (foto) geeft advies. "Om te beginnen is een gesprek, zo dat niet heeft plaatsgevonden, met je ouders noodzakelijk", benadrukt de hersteld hervormde emeritus-predikant. "De brief die je schreef moet je aan hen voorlezen. Omdat het leven van opa zeer bepalend is in de woning. Misschien kunnen ze daar wat aan doen om je te helpen en je verlost wordt van die nare dromen.

Vaak gaan zulk soort dromen na verloop van tijd voorbij. Ik weet niet hoelang je hier mee tobt. Wanneer dit lang duurt kunnen prestaties op school er onder lijden; geeft het slapeloze nachten. Ja, dan moet je professionele hulp inschakelen. Dan wordt het psychisch en dat moet voorkomen worden."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

'Beangstigend' verhaal. De vreze voor de Heere kan ook vertaald worden met: houd rekening met Zijn Liefde (de Vader), Zijn genade (de Zoon) en Zijn wil om heel dicht bij je te zijn, dus in je te wonen (Zijn Geest). Zijn Geest in ons raakt ons dus voortdurend aan om ons welzijn - shalom - (Zijn vrede in ons) te vermenigvuldigen.
Het probleem met demonische leugens is dat de demon gelijk heeft en zich voordoet als een engel des lichts. Waar zit hem dan de leugen in? In de overdrijving van Gods strengheid. Maar Koos, je hebt gelijk dat het een goed idee is om de Heer te vrezen en dat je daar niet angstig over hoeft te zijn. Je kunt beter in de handen van de Heer vallen dan in die van mensen (2Samuel 24:14).
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events