Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juli 2019 door Patrick Goede

85-jarige atheïst en ex-politicus komt tot geloof: "Bekijk gewoon hoe je het een invulling kan gaan geven"

De 85-jarige Australische oud-politicus Bill Hayden was zijn hele leven ongelovig maar bekeerde zich op zijn 85e alsnog tot het christendom. Bill werd opgevoed door een liefhebbende katholieke moeder maar met een vader die hem mishandelde. "Ik kwam al vroeg in aanraking met geweld binnen de familie", zegt Hayden hierover.

Bill diende eerst als politieman en sloot zich later aan bij een politieke partij. Zijn beeld van de kerk kreeg een flinke knauw toen zijn 5-jarige dochtertje overleed na te zijn aangereden op de weg terug van zondagschool. "Mensen schreven mij brieven waarin ze zeiden dat God overal zijn redenen voor heeft en dat ik niet moest vragen 'waarom?'."

Zijn moeder gaf hem mee dat jongens nooit 'fout' geboren worden. Hij ontwikkelde daardoor het besef dat de eerste jaren van iemands leven bepalend zijn voor hoe iemand uiteindelijk wordt. Zijn geloof in God begon te ontwaken toen hij voor zijn plannen om een nationale zorgverzekering te starten gesteund werd door de katholieke non Mary Angela Doyle. "Zij heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben. Het was de grote doorbraak waar ik naar zocht. Ik kreeg die op geen enkel ander gebied, God leek niet voor rede vatbaar", zegt Hayden. 

Op de vraag wat andere ongelovigen kunnen doen als ze twijfelen of ze zich moeten bekeren antwoordt Bill resoluut: "Als je aan het nadenken bent of je wel of niet moet gaan geloven moet je daarmee stoppen en het gewoon gaan doen. Bekijk gewoon hoe je het een invulling kan gaan geven."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.