GroenLinks logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2019 door Jeffrey Schipper

GroenLinks vindt boycot Israël "verdedigbaar"

De anti-Israëlbeweging BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) is volgens GroenLinks “verdedigbaar”. Dit stelt buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik in een interview in de meest recente editie van De Linker Wang, het tijdschrift van de religiewerkgroep van GroenLinks, merkt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op.

Eerder dit jaar werd op het ledencongres van GroenLinks een omstreden motie aangenomen waarin het de boycotbeweging BDS tegen de Joodse staat Israël legitimeert. De motie noemt BDS onder andere een 'geweldloze politieke actie.' Dat in de praktijk BDS regelmatig gepaard gaat met uitingen van antisemitisme en zelfs verweven is met terroristische organisaties, wordt door het GroenLinks-congres voor het gemak genegeerd, maakte het CIDI destijds duidelijk

In De Linker Wang zegt Van Ojik naar aanleiding van de motie: "Ik heb de motie van harte ondersteund en positief geadviseerd. Ik pleit voor het recht om het mid-del te hanteren. Persoonlijk vind ik het niet verstandig, maar het is een democratisch middel." Eerder liet GroenLinks in een statement op haar website weten niet voor een boycot van Israël te zijn. 

Ook is de partij nog altijd een tegenstander van de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), zo blijkt uit het interview. “Persoonlijk vind ik de definitie zelf niet zo belangrijk”, voegt Van Ojik daaraan toe. “We hebben te maken met grote vraagstukken: onderdrukking van Palestijnen, verharding van de staat Israël, gebrek aan perspectief en dan gaan wij elkaar de maat nemen? Ik wil me niet laten aanwrijven dat ik antisemitisch zou zijn.

Het bestaansrecht van de staat Israël staat niet ter discussie, wij zijn niet voor een boycot, maar we zijn wel voor het recht om BDS te steunen", aldus de politicus.

Lees hier het volledige interview en lees hier meer op de website van het CIDI.

Reacties

BDS is verdedigbaar. Ik doe er zelf niet aan omdat ik het geen probleem vind om dingen te kopen van zondaars en misdadigers. Zo rij ik op benzine uit Saoedi-Arabië, gebruik een computer uit China en eet bananen uit Honduras. Waarom zou ik dan geen sinaasappels uit Israël eten? Maar als iemand anders een ethisch verantwoord consumptiepatroon bedenkt, dan ligt bds voor de hand. Ik raad af om ethisch verantwoorde consumptiepatronen te bedenken. Neem gewoon wat God je geeft, waar het ook vandaan komt. zie handelingen 10:15.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events