Julien Vermote
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2019 door NBG

Julien Vermote: "Sport is net zo mooi als naar de kerk gaan"

"Ik vind rust in de kerk en kom er op mijn gemak. Geloven betekent niet dat er niks mag, bijvoorbeeld niet drinken. Je mag zin maken, je mag léven." Dat zegt de Westvlaamse wielrenner Julien Vermote in een interview met het Vlaams Bijbelgenootschap (VBG).

Julien, Belgisch kampioen tijdrijden in 2009, werd tot zijn spijt door zijn ploeg niet uitgekozen om mee te rijden met de Tour de France. Maar deze Westvlaamse wielrenner laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Vorig jaar ontglipte hem net de overwinning in de rit Kuurne-Brussel-Kuurne. Toch genoot hij: "Je start tussen het volk, je rijdt in een arena van 160 kilometer, en mensen zeggen daarna: 'Chapeau! We zaten op het puntje van onze stoel.' Dat ik mensen zo kan diverteren of inspireren, vind ik het mooiste."

Kracht en bescherming
Julien draagt de rozenkrans die hij kreeg van zijn grootmoeder altijd om z’n nek, als symbool van zijn geloof en omdat het een gevoel van bescherming geeft. ‘Sport is mooi, maar naar de kerk gaan is net zo mooi. Het brengt balans in de hectiek in mijn leven’, vertelt Julien in het VBG-ledenblad Dichterbij.

Met een bevriende priester bezoekt hij wel eens scholen om te laten zien dat geloof en sport prima samen gaan. "Allez, geloof heeft niet alleen met saaie dingen te maken! Soms komt dat over bij de kinderen, soms niet. Wie de bijbelverhalen strak leest, kan ze achterhaald vinden. Maar wie ze toepast in het dagelijks leven, ontdekt de waarheid ervan. En een beetje traditie kan geen kwaad, toch?"

Julien was achttien toen een neef van hem om het leven kwam bij een auto-ongeluk. "Toen besefte ik hoe kwetsbaar mensen zijn", zegt Julien. "We hebben het niet in de hand en krijgen allemaal ons kruis te dragen. Ook Jezus Christus heeft niet de gemakkelijkste weg gehad, vooral niet toen hij zijn kruis droeg. Het geloof geeft mij kracht en bescherming."

Sinds september 2016 hebben het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en het VBG hun krachten gebundeld en vormen ze één werkorganisatie, met behoud van eigen naam en identiteit.

Lees hier meer over het werk van NBG

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.