Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 juli 2019 door Uitgeverij Gideon

Investeren in je huwelijk met de 40-daagse huwelijkschallenge: 5 vragen en antwoorden

Iedereen weet dat je in de zomer dichter op elkaar kunt zitten, alles van elkaar ziet en dat kleine irritaties op de loer liggen. Dat intensieve optrekken met elkaar biedt echter ook een geweldige kans. Een kans om er voor elkaar te zijn, van elkaar te genieten, en een kans om juist vanwege de vele tijd die jullie met elkaar doorbrengen opnieuw te investeren in jullie relatie, in een periode van rust en ontspanning. Daarom wil Uitgeverij Gideon een nieuwe challenge aanbieden. Deze huwelijkschallenge geeft je de kans om 40 dagen in je huwelijk te investeren.

Een huwelijkschallenge, wat moet ik me daar bij voorstellen?
Het is best een uitdaging, een challenge, om in deze tijd te gaan voor je huwelijk. Er komt zoveel op je af in het leven, zoveel wind van allerlei kanten, dat het best lastig is om je huwelijksbootje op koers te houden. Je wilt niet zinken; je wilt behouden aankomen, maar hoe doe je dat? In onze challenge nodigen we mensen uit om juist in de zomervakantie, de tijd waarin we allemaal wat dichter op elkaar zitten, heel bewust te investeren in je huwelijk.

Hoe ziet zo’n challenge er concreet uit? Wat kunnen mensen die meedoen verwachten?
Als je je aanmeldt, krijg je gedurende 40 dagen elke ochtend een mailtje van ons. In dat mailtje vind je herkenbare huwelijksanekdotes uit het leven van de schrijvers, een stukje onderwijs over het huwelijk en een leuke, uitdagende praktische opdracht. Onderaan vind je een mooi gebedspunt en/of een nadenkertje. Verleden jaar zomer verzorgden we op identieke wijze een opvoedchallenge en de reacties na afloop waren overweldigend. Heel veel mensen hebben er zegen van ervaren.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor een huwelijkschallenge?
Eigenlijk hebben we daarvoor drie momenten van inspiratie gehad. Allereerst kwam het als wens van de deelnemers aan de opvoedchallenge naar voren. Veel mensen gaven aan dat ze op dezelfde wijze ook graag in hun huwelijk wilden investeren. Daarbij heb ik voortdurend moeten denken aan iets uit mijn laatste jaar toen ik als leraar werkzaam was. Ik was mentor van een HAVO-3 klas op een christelijke middelbare school. Ik had 24 leerlingen in mijn mentorklas, waarvan er liefst 19 uit een gebroken gezin kwamen. Ik heb van heel dichtbij gezien wat dat met die kinderen deed. Tot slot… ik weet niet of je het boek The Wanting Seed kent van Anthony Burgess, een Engelse auteur. Het is een futuristische roman waarin een echtpaar probeert een liefdevol huwelijk in stand te houden in een tijd waarin de liefde is verkild, zoals de Bijbel dat noemt. Toen ik die roman las tijdens mijn studie, greep me dat aan. Liefde en trouw liggen van allerlei kanten onder vuur; we hebben elkaar gewoon keihard nodig om het vol te houden en voor duurzame liefde te kiezen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de wereld beter wordt als huwelijken sterker worden en sterk blijven.

Hoe kunnen mensen die dit lezen en willen meedoen zich aanmelden?
Da’s heel simpel. Als je naar onze site gaat zie je een afbeelding die verwijst naar de challenge. Als je daarop klikt, word je vanzelf naar je aanmelding geloodst. Misschien goed om erbij te melden… deelname is gratis. We hebben bij het schrijven van de challenge inspiratie opgedaan uit een aantal van onze boeken, maar je kunt de challenge perfect doen zonder die boeken aan te schaffen. We willen ons echt op het hart en het huwelijk van deelnemers richten en niet op hun portemonnee.

Nog een laatste huwelijksgeheim dat je kunt delen?
Zonder te willen suggereren dat mijn huwelijk perfect is… dat is het natuurlijk wel (mijn vrouw leest dit ook!)… maar elk huwelijk wordt gevormd door twee gebrekkige mensen die er samen iets moois van moeten maken. Maar goed… een tip? Blijf elkaar koesteren… zo nodig elke dag! Maak elke dag tijd voor elkaar, voor samen. Ik ken veel mensen die als stel elke dag samen wandelen. Zoiets simpels kan enorm krachtig zijn.

Doe mee aan de huwelijkschallenge

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.