Is klimaatverandering het grootste probleem van de mensheid?

Dagelijks leven14 augustus 2019 Laurens Pruis
klimaatverandering

De hysterie is ongeëvenaard, de protesten nemen toe en alles lijkt geoorloofd om het onder de aandacht te brengen. Klimaatverandering wordt bestempeld als het grootste probleem van de moderne mensheid. Als ik de studenten om mij heen moet geloven is het over tien jaar, als we niet snel drastische maatregelen nemen, totaal onmogelijk geworden om op deze aardbol te overleven.

Ook steeds meer christenen uiten hun zorgen over het klimaat en steeds vaker is klimaatverandering in kerken een onderwerp van gesprek. Prominente christenen roepen ons zelfs op om de armen ineen te slaan met de klimaatactivisten, aangezien ‘juist wij christenen om dit probleem zouden moeten geven!’ In het licht van al deze ontwikkelingen wil ik een, wellicht controversieel, tegengeluid laten horen. Ik denk dat klimaatverandering niet het grootste probleem van de mensheid is. Ik denk dat wij als christenen ons minder zorgen zouden moeten maken over de zogenaamde catastrofale gevolgen van klimaatverandering. Ik wil daar graag drie redenen voor geven:

Ik denk dat wij als christenen ons minder zorgen zouden moeten maken over de zogenaamde catastrofale gevolgen van klimaatverandering.

1. Onze God verkondigt vanaf het begin wat het einde zal zijn.
“Ik ben God, en er is geen als Ik, Die vanaf het begin verkondigt wat het einde zal zijn, van oudsher de dingen die nog niet plaatsgevonden hebben; Die zegt: Mijn raadsbesluit houdt stand en ik zal al Mijn welbehagen doen.” (Jes. 46:9-10).

Wij hoeven ons geen zorgen te maken over het vergaan van onze planeet, omdat God het in Zijn hand heeft. Hij heeft al vanaf het begin verkondigd wat het einde zal zijn. God is niet in de war en de aarde zal niet eerder vergaan dan op het exacte moment dat God dat heeft bepaald. Sterker nog: Hij zal alles doen naar Zijn welbehagen. Te denken dat wij, als mensen, dat plan in de war kunnen gooien is op zijn minst overdreven hoogmoedig.

2. Gods Woord leert ons wat het echte probleem is.
“Met reikhalzend verlangen immers verwacht de schepping het openbaar worden van de kinderen van God. Want de schepping is aan zinloosheid onderworpen, niet vrijwillig, maar door hem die haar daaraan onderworpen heeft, in de hoop dat ook de schepping zelf zal bevrijd worden van de slavernij van het verderf” (Rom. 8:19-21).

De schepping is ‘onderworpen aan zinloosheid’ als gevolg van de zonde van Adam (Gen. 3:17-19) – en in Adam hebben wij allemaal gezondigd (Rom. 5:12). Alle problemen kennen uiteindelijk hun oorzaak in de zonde en opstand van de mens tegen God. Het klimaatprobleem, het slavernijprobleem, het racismeprobleem, het prostitutieprobleem, het abortusprobleem en alle andere problemen die we op deze gebroken aarde tegenkomen, zijn uiteindelijk allemaal gevolgen van het diepste en grootste probleem: het probleem van de zonde. Totdat dit probleem opgelost is, zullen die andere problemen nooit ten einde komen.

Het klimaatprobleem, het slavernijprobleem, het racismeprobleem, zijn uiteindelijk allemaal gevolgen van het diepste en grootste probleem: het probleem van de zonde.

Ja, de planeet zal vergaan. Maar het zal niet komen door klimaatverandering. Het zal zijn omdat God de wereld zal gaan oordelen. Het grootste probleem van de mensheid zal worden opgelost; de zonde zal bestraft worden, gerechtigheid zal regeren, en geen zondaar zal vrijuit gaan. “De hemelen die er nu zijn, en de aarde, zijn door hetzelfde Woord als een schat weggelegd en worden voor het vuur bewaard tot de dag van het oordeel en van het verderf van de goddeloze mensen” (2 Petr. 3:7).

Is het dan allemaal hopeloos? Absoluut niet! Dit is precies waarom het Evangelie van Jezus Christus zo fantastisch, geweldig, hoopgevend en glorieus is. Ondanks dat wij als mensen ons bewust hebben afgekeerd van die driemaal Heilige en Rechtvaardige God, die zeer te vrezen is en vast en zeker zal gaan oordelen, is er hoop. Want diezelfde God beloofde een Redder, een Verlosser, een Heer en een Eeuwige Koning.

3. Jezus Christus heeft alle macht in hemel en op aarde.
“De hemel en de aarde zullen voorbijgaan, maar Mijn woorden zullen zeker niet voorbijgaan” (Matt 24:35), “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde” (Matt. 28:18).

Hij leefde het leven wat wij hadden moeten leven en stierf de dood die wij hadden verdiend. Hij nam de toorn van God op zich en heeft in Zijn dood en opstanding alle dingen met zichzelf verzoend (Kol 1:20). Hem is gegeven alle macht in de hemel op de aarde, en ieder die zich tot Hem bekeerd zal eeuwig leven hebben en voor eeuwig met Hem zijn in de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde. Ondanks dat het oordeel gaat komen over alle zondaren en de gevallen schepping, zullen Zijn woorden niet voorbijgaan. Hij is de oplossing voor het grootste probleem van de mensheid. De zonde zal worden weggedaan en alle problemen die daaruit voortvloeien, zullen voor eeuwig opgelost worden. Net zoals ieder die in Hem is mag weten dat zijn oude zondige ‘ik’ gekruisigd is, en dat hij een nieuwe schepping is geworden (2 Kor. 5:17), zegt Johannes: “ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan” (Op. 21:1). Het klimaatprobleem, samen met alle andere problemen die we kunnen bedenken zullen verdwenen zijn: “En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan” (Op. 21:4).

Ja, de planeet zal vergaan. Maar het zal niet komen door klimaatverandering. Het zal zijn omdat God de wereld zal gaan oordelen.

De klimaatdiscussie zou ons als christenen stil moeten zetten. Mensen vrezen de resultaten van klimaatverandering, ze zijn bang dat de aarde onleefbaar zal worden. Ze hebben angst. Maar deze angst is misplaatst. Het is een angst voor symptomen van de ziekte, in plaats van een angst voor de ziekte zelf. Er is meer angst voor de gevolgen van klimaatverandering dan voor de gevolgen van de zonde. Juist in deze klimaatdiscussie ligt er een prachtige mogelijkheid voor christenen om te getuigen van het ware probleem, en de enige ware en blijvende oplossing. Ik zou daarom graag drie manieren willen voorstellen waarop wij als christenen kunnen omgaan met de klimaatdiscussie:

1. Vertrouw op Gods beloften.
"Toen zei de HEERE tegen mij: Dat hebt u goed gezien, want Ik waak over Mijn woord om dat te doen" (Jer. 1:12).

We mogen erop vertrouwen dat Gods plannen met deze aarde – de huidige tijd van genade waarin mensen nog de tijd krijgen om tot Hem te komen, maar ook het komende oordeel (2 Petr. 3:9-10) – volledig tot uitvoering zullen worden gebracht, op Zijn tijd. We mogen erop vertrouwen dat wij, als wij in Christus zijn, bewaard zullen blijven voor dit oordeel (Rom. 8:1) en dat de Heere rechtvaardig zal gaan oordelen.

Dit vertrouwen geeft jou niet alleen vrede en rust, maar het spreekt ook als getuigenis naar de mensen om jou heen. Zo velen zijn vol onrust en angst voor de toekomst, maar wij mogen in Christus een vaste en zekere hoop hebben. Wij hoeven niet bang te zijn dat, wanneer het kabinet zou vallen, de Europese Unie in elkaar zou storten, er oorlog zou uitbreken, de zeespiegel een meter zou stijgen of er hevige vervolging tegen Christenen uit zou breken, Gods plannen in de war zouden zijn. Wij mogen Gods plannen kennen, wat meer is, wij mogen vertrouwen op Zijn heerlijke beloften. En die zekerheid en rust te midden van een onzekere en onrustige wereld, zal een getuigenis zijn voor de mensen om jou heen. Of zoals John Flavel (1617-1691) waarschuwde: “Oh, laat jouw angsten toch geen struikelblok worden voor deze blinde wereld!”

Er is meer angst voor de gevolgen van klimaatverandering dan voor de gevolgen van de zonde.

Dit betekent overigens niet dat wij een anti-getuigenis moeten worden en overmatig plastic moeten gaan gebruiken, een zo vervuilend mogelijke diesel moeten gaan rijden of urenlang onder de douche moeten gaan staan. Als christenen worden we opgeroepen verantwoordelijk met Gods schepping om te gaan. Zorg ervoor, uit liefde voor de mensen die Christus nog niet kennen, dat jouw handelen geen obstakel voor hen wordt om naar de woorden van het Evangelie te luisteren! Maar ik denk dat klimaatactivisme volledig misplaatst is. De waarheid van Gods woord en Zijn komende oordeel zou ons moeten roepen tot een heel ander soort activisme. Ik zou het Evangelie-activisme willen noemen.

2. Wees activistisch.
“Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek” (Rom. 1:16).

Laten wij ons, net als Paulus, niet schamen voor het Evangelie van Christus vanwege de zekerheid dat het Gods kracht is tot zaligheid voor ieder die gelooft. Laten wij, net als de klimaatactivisten, ons zorgen maken over de toekomst. Niet omdat wij zelf geen zekerheid hebben, maar omdat wij weten dat Christus opnieuw zal komen, maar nu om de goddelozen te oordelen. De klimaatactivisten zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst, als wij niet snel iets veranderen aan ons leven, een verschrikkelijke tijd staat te wachten. Deze overtuiging beweegt hen ertoe om de straat op te gaan en mensen te waarschuwen. Maar hoe zit het met ons?

De toekomst van ieder mens die niet in Christus is, is veel erger dan de toekomst die de meest onrealistische klimaatactivist maar zou kunnen voorspiegelen. Dus laten wij minstens zo activistisch zijn als die onrealistische klimaatactivist, omdat wij weten dat het eeuwige oordeel, de hel, er met zekerheid aan zit te komen voor ieder die in zijn of haar leven de knie niet heeft gebogen voor Christus. Getuig van de hoop die in je is, het Evangelie van Christus tot behoud van zondaren, uit liefde voor je medemens en tot eer van God!

De toekomst van ieder mens die niet in Christus is, is veel erger dan de toekomst die de meest onrealistische klimaatactivist maar zou kunnen voorspiegelen.

3. Heb de ontkenners lief.
“Want de toorn van God wordt geopenbaard vanuit de hemel over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van de mensen, die de waarheid in ongerechtigheid onderdrukken” (Rom. 1:18).

Als laatste zou ik willen zeggen: heb de ontkenners lief. We leven in een samenleving van grootschalige zonde-ontkenning. Men is ervan overtuigd dat de problemen buiten onszelf liggen, en de oplossing in onszelf, terwijl in realiteit de problemen in onszelf liggen en de oplossing van buiten moet komen. De mens is van zichzelf goed, rechtvaardigheid bij God werkt als een weegschaal en het aanstippen van zonde mag niet, omdat het te veroordelend zou zijn. Ga er maar aanstaan met je Evangelie van zonde, gerechtigheid en oordeel!

Hoewel veel van de klimaatactivisten zulke ‘ontkenners’ agressief zouden bestrijden, worden wij opgeroepen om hen hartstochtelijk lief te hebben. Besef je dat jij ooit ook een ontkenner was, in rebellie tegen de ware God, om in zonde voor jezelf te leven. Maar ook jij werd in liefde geroepen om tot de Christus te komen en vergeving te ontvangen. Laten we de mensen om ons heen in liefde en ontferming vertellen dat de mens zélf het grootste probleem van de mensheid is, en dat alleen door te sterven met Christus er een hoopvolle toekomst zal zijn.

“En hij liet mij een zuivere rivier zien, van het water des levens, helder als kristal, die uit de troon van God en van het Lam kwam. In het midden van haar straat en aan de ene en de andere zijde van de rivier bevond zich Boom des levens, die twaalf vruchten voortbrengt – van maand tot maand geeft Hij Zijn vrucht. En de bladeren van de boom zijn tot genezing van de heidenvolken. En geen enkele vervloeking zal er meer zijn. En de troon van God en van het Lam zal daar zijn, en Zijn dienstknechten zullen Hem dienen, en zullen Zijn aangezicht zien, en Zijn Naam zal op hun voorhoofd zijn. En daar zal geen nacht zijn, en zij hebben geen lamp en ook geen zonlicht nodig, want de Heere God verlicht hen. En zij zullen als koningen regeren in alle eeuwigheid.” (Openb 22:1-5)

Laurens Pruis is hoofdredacteur van Godgericht.nl. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Voorganger Sokol Zefi voor De Schuilplaats in Ede
Interview

Albanese pastor kreeg een droom van God: "We hebben een bijzondere opdracht"

"De rollen zijn omgedraaid. Eerst brachten jullie het christendom bij ons. Nu is het andersom." Op de jaarlijkse conferentie van Rafaël Nederland heeft pastor Sokol Zefi uit Albanië een krachtige boodschap over Gods droom voor Europa gedeeld. Cvandaa

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Meerartikelen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra