Ladies met een missie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Zeven vrouwen uit Houten bezochten Malawi en komen in actie: "Veel tienermoeders beseffen niet dat het kindje in hun armen hun eigen baby is"

Tijdens een koude winteravond in januari 2018, de straten lagen vol met sneeuw, kwamen zeven vrouwen rond een knetterend haardvuurtje voor het eerst samen om plannen te maken voor ‘de reis van hun leven’. Deze reis zou gaan naar een plattelandsziekenhuis in het dorpje Embangweni in Malawi om een bijdrage te leveren aan de renovatie van de kinderafdeling. Medio november keerden zij terug. Ze besloten het niet bij een eenmalige actie te houden, maar om vanuit Nederland zich te blijven inzetten voor het ziekenhuis, het begin van ‘Ladies met een missie’. Zij organiseren op D.V. zaterdag 2 november 2019 in het Kruispunt (Hart van Vathorst) een bijzonder vrouwenevent met als thema ‘de reis van mijn leven’. Charlotte Ariese vertelt over de reis naar Malawi, het event dat op stapel staat en hun drijfveren.

Wie zijn de ‘ladies met een missie’?
“Wij zijn zeven christelijke vrouwen, woonachtig in de gemeente Houten en lid van de Gereformeerde gemeente in Houten. Verschillend, maar toch één en vastbesloten om onze gaven en talenten in te zetten voor onze medemens in nood.”

Hoe kwamen jullie erbij om naar Malawi te gaan?
“We zijn enthousiast gemaakt door het bestuur van de stichting Malawi Mission Work Team (MMWT) dat sinds 2006 actief is in Malawi. Ieder jaar wordt er een nieuw renovatieproject uitgevoerd. Tot eind 2016 heeft het MMWT een ziekenhuis in Nkhoma ondersteund. Zo zijn de kinderafdeling, de mannen- en vrouwenzalen, de verloskamers en de chirurgische afdeling met brandwonden-unit volledig vernieuwd. Het bijzondere is dat dit allemaal is gedaan door Malawiaanse werknemers, onder begeleiding van Piet en Estelle du Plessis, een Zuid-Afrikaans echtpaar dat vanuit de stichting is uitgezonden naar Malawi. Omdat het project in Nkhoma succesvol is afgerond, heeft de stichting haar activiteiten in 2017 verplaatst naar Embangweni, een dorpje in het noorden van Malawi. Hulp aan het Embangweni Hospital is hard nodig.

"Patiënten met ernstige wonden en infecties liggen onder een kapot lekkend dak of liggen in de tocht van de wind."

Afgelopen 10 jaar was er geen arts meer aanwezig in het ziekenhuis en werd de zorg gerund door enkele gespecialiseerde verpleegkundigen. Geld om te investeren of de gebouwen te onderhouden is er eigenlijk nooit geweest. De meeste gebouwen zijn daarom oud, vies en kapot. Sommige zaaltjes staan er al bijna 100 jaar. Patiënten met ernstige wonden en infecties liggen onder een kapot lekkend dak of liggen in de tocht van de wind. Vooral in het malariaseizoen is het aanpoten geblazen. Ook de babysterfte is hoog vanwege gebrekkige medische zorg en voorzieningen. Kortom: we voelden ons geroepen om naast het inzamelen van financiële middelen ook actief de handen uit de mouwen te steken in Malawi.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de reis naar Malawi?
“Iedere maand kwamen we bij elkaar voor Bijbelstudie over ‘vruchtdragen voor Hem’ aan de hand van het gelijknamige boek van onze oud-predikant ds. C.G. Vreugdenhil. Het openen van Gods woord en het nadenken hierover vormde de basis van onze vergaderingen. Daarnaast maakten we plannen voor acties en evenementen. Iedereen bracht eigen kennis, ervaring en expertise in. Dat resulteerde in een aantal succesvolle activiteiten zoals een banenbeurs, paaszangavond, running diners en een grensverleggende team challenge. Met elkaar hebben we zo’n 25.000 euro ingezameld. Dit bedrag kon door de stichting worden ingezet ten behoeve van de renovatie van de kinderafdeling. De mooie, maar ook intensieve periode voorafgaand aan de reis heeft onze onderlinge band enorm versterkt en we kunnen wel stellen dat we ook echt vriendinnen zijn geworden. Waardevol!”

Hoe hebben jullie het verblijf in Embangweni ervaren?
“Bijzonder indrukwekkend. We zijn zo hartelijk ontvangen door Piet en Estelle du Plessis, het ziekenhuispersoneel, de kerkelijke gemeente en de inwoners van Embangweni. Wat een ervaring om samen met Piet en zijn Malawiaanse werknemers op te werken. Wij aan het verven, zij druk bezig met het aanleggen van de riolering en de bestrating rondom de kinderafdeling. Daarnaast was er ook tijd en ruimte om rond te kijken in het ziekenhuis. Estelle du Plessis runt daar de apotheek. Dagelijks wordt zij geconfronteerd met gebrek aan de benodigde medicijnen. We worden rondgeleid door de ruimte waar moeders en hun pasgeboren baby’s verblijven. Dat maakt grote indruk. Wat maakt het een verschil uit waar je wieg staat. We zien veel tienermoeders, een doffe blik in hun ogen, nog niet goed beseffend dat het kindje in hun armen hun eigen baby is. Dokter Zgambo vertelt dat er veel complicaties optreden bij bevallingen vanwege het feit dat veel moeders zo jong zijn. Keizersneden zijn aan de orde van de dag. En dat gaat niet zoals in Nederland. De operatiekamer is niet steriel, de operatietafel is krakkemikkig en we zien verroest operatiegereedschap. Ons hart huilt. Desondanks zien we de enorme drive van Piet en Estelle en de medewerkers van het ziekenhuis om hier een verschil te maken. Te zorgen voor schone, hygiënische behandelruimtes, het aanleggen van voorraden medicijnen, huisvesting voor geschoold personeel, een beker water voor hen die dat nodig hebben.”

"We zien veel tienermoeders, een doffe blik in hun ogen, nog niet goed beseffend dat het kindje in hun armen hun eigen baby is."

Wat hebben jullie geleerd?
“Op een morgen heel vroeg kwamen wij aan bij de bouwplaats. Daar hoorden wij het gezang van mannen. Daar zat Piet samen met zijn Malawiaanse werknemers op de grond, zangbundel en Bijbel geopend, de start van hun gezamenlijke werkdag. Ze zongen over de Heere Jezus, Zijn genade en trouwe zorg iedere dag. Wat een getuigenis ging daarvan uit. Ontroerend ook. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, in welke situatie je zit, God is altijd dezelfde. Ook in Embangweni! Daarnaast hebben we met eigen ogen gezien dat het werk van stichting MMWT echt een verschil maakt in het leven van mensen. Al het werk wordt onbezoldigd verricht, waardoor alle financiële middelen direct worden besteed aan het project ter plaatse. Tijdens ons verblijf in Embangweni besloten we om in Nederland ons te blijven inzetten voor het werk van stichting MMWT. Er is nog zoveel werk te verzetten: er moeten bedden komen voor in de vernieuwde kinderafdeling, de operatie- en behandelkamers moeten nodig worden aangepakt.”

Wat zijn jullie plannen?
“We zijn enorm trots en dankbaar dat wij het vrouwenevent ‘de reis van mijn leven’ mogen aankondigen. Het event vindt plaats op D.V. zaterdag 2 november 2019 in het Kruispunt (Hart van Vathorst). Het belooft een prachtige dag te worden met Noor van Haaften en Erwin Hout als sprekers. Peter en Carin van Essen verzorgen de muzikale omlijsting van de dag. Er is ook volop ruimte voor ontmoeting: bijkletsen met je vriendinnen of snuffelen bij de diverse standjes, met onder andere kleurrijke kettingen uit Malawi.”

* Dit project wordt ook ondersteund door Wilde Ganzen.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.