slavernij

Nieuws

08 juli 2019 door Patrick Simons

Dominee Smijtegelt was een voorloper in de strijd tegen slavernij

Dominee Bernardus Smijtegelt uit Middelburg was één van de eersten die zich openlijk verzette tegen slavernij. Hij was volgens historicus drs. Peter Sijnke dan ook een voorloper van de anti-slavernijbeweging. Hij vindt zelfs dat Smijtegelt hier een herinneringsplaquette voor verdient, zo betoogt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens Sinke was Smijtegelt een uitzondering in zijn verzet tegen slavenhandel. "Veel collega's van hem vonden met een beroep op de bijbel slavernij legitiem. Vaak verdedigde men die met een beroep op de vervloeking van Cham in het Bijbelboek Genesis. Zwarte mensen zouden zijn nazaten zijn." Al voor het jaar 1740 verzette Smijtegelt zich hiertegen. "Vanaf de kansel noemde Smijtegelt de handel in mensen een grove en vreselijke zonde. De verhandelde Afrikanene waren "diefelijk ontstolen" uit hun vaderland."

De predikant was duidelijk in zijn woorden. "Hij preekte: "Die een mens steelt, zegt God, zal zeker gedood worden. Dat soort dieverij wordt begaan in de slavenhandel. Is het niet droevig dat christenen daarvan een handel hebben gemaakt?""

Reacties

Ik heb geen probleem met het slavernijverleden omdat daar onverbrekelijk bij hoort dat blanke Christelijke mensen, als gevolg van het door onderlinge discussie verkrijgen van een beter inzicht, de slavernij wereldwijd hebben afgeschaft. Daar ben ik trots op.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify