buijs

Nieuws

08 juli 2019 door Patrick Simons

CGK organiseert speciale dag van bezinning en gebed vanwege rumoer vrouwenkwestie

Vanwege de huidige situatie in de kerk heeft de generale synode van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) besloten om op 4 oktober een speciale dag van bezinning en gebed te organiseren. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Onlangs is er in deze kerk voor het eerst een vrouw in het ambt bevestigd. Meer samenwerkingsgemeenten met christelijk-gereformeerd bloed in hun DNA zijn van plan om binnenkort vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden synode-afspraken negeren en zichzelf buiten het kerkverband plaatsen.

De bijeenkomst, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden, is bedoeld voor adviseurs en afgevaardigden van de synode. "We komen bij elkaar om met elkaar van hart tot hart te spreken en in alle openheid te kunnen delen wat in de huidige situatie van de CGK als kostbaar maar ook als kwetsbaar wordt ervaren", stelt ds P. D. J. Buijs, tweede voorzitter van de synode volgens het dagblad.

Het is overigens niet voor het eerst dat de synode besluit om speciaal bij elkaar te komen voor bezinning en gebed. Dat gebeurde eerder al in 2016 toen er met homoseksualiteit een ander heikel onderwerp op de agenda stond.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Vrouwenkwestie zorgt voor rumoer in de CGK: deze 3 dingen moet je weten - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify