bert loonstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 juli 2019 door Patrick Simons

Mogen vrouwen spreken in de gemeente? Dominee Bert Loonstra geeft antwoord

Het is een punt van discussie dat in tal van kerken iedere keer weer opduikt: de positie van vrouwen in de gemeente. Op dit moment is er in de Christelijk Gereformeerde Kerken(CGK) weer behoorlijk veel onenigheid over dit onderwerp. Maar wat vindt dominee Bert Loonstra er eigenlijk van? Het onderwerp komt ter sprake in een video-interview met CIP.nl

"Mannen en vrouwen worden in onze tijd en cultuur anders gevormd, hun identiteit wordt anders gevormd dan 2000 jaar geleden", stelt de predikant. "Als vrouw en in afgeleide zin ook mannen dan stuiten op bepalingen zoals die van Paulus: 'Je mag niet spreken in de gemeente. Je moet zwijgen. Je mag geen gezag hebben.' Ten eerste snappen ze dat niet, ten tweede is het hen vanuit het evangelie niet uit te leggen en drie, en dat is misschien wel het ergste, ze voelen zich daardoor miskend en niet in hun waarde gelaten. Is dat de bedoeling van het evangelie?"

"Ik zeg nee."

"Als we op die manier proberen om aan regels vast te houden, vervallen we precies in dat wat Paulus niet wil, namelijk een manier van leven op grond van de letter. Van die uiterlijke richtlijn die van buitenaf ons gedrag en onze belissingen domineert, maar niet van binnenuit gedragen wordt. Als dat niet meer lukt, het van binnenuit dragen en van binnenuit te beleven als goed in relatie tot Christus en het leven uit de Heilige Geest, dan moeten we ons eens achter de oren krabben. We moeten ons met elkaar eens afvragen of we er goed aan doen deze regel te handhaven. Dat lijkt dan trouw aan Paulus, maar is dat in feite niet zo dat we ingaan tegen waar het hem echt om te doen is? In feite wijken we dan juist af van wat Paulus wil."

Bekijk de hele videoserie

Reacties

Ik begrijp dat het antwoord van dominee Loonstra luidt dat wij vrouwen moeten laten begaan omdat hij niet kan uitleggen wat Paulus bedoelt? Stel dat iemand anders het wel zou kunnen uitleggen, stelt dominee Loonstra dan zijn antwoord bij?
J
Omdat ik het niet kan laten een korte stukje uit de rede van van Herman Bavinck uit 1888: 'Elke secte, die eigen kring voor de eenige kerk van Christus houdt en uitsluitend in het bezit der waarheid zich acht, kwijnt en sterft weg, als een tak, die van zijn stam is gescheurd. De ééne heilige algemeene christelijke kerk, ... komt eerst als het lichaam van Christus zijn vollen wasdom zal hebben bereikt. En ook dan eerst zal de gemeente komen tot de eenigheid des geloofs .. en zal zij kennen gelijk zij zelf gekend is.'
S
Toch was hij niet voor een terugkeer tot bijvoorbeeld de RK ;)

Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events