Bram van de Beek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "De kerk is een objectieve werkelijkheid en geen samengaan van gelijkgezinden"

"Wat sta ik mijlenver af van de gemeente waar ik kerk, omdat daar niet elke week het avondmaal wordt gevierd. Toch ga ik naar deze gemeente", schrijft theoloog Bram van de Beek in het Nederlands Dagblad.

De emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit vraagt zich af of hij moet zoeken naar een kerk zoeken waarin geen struikelblokken zijn, waardoor hij mijlenver van anderen afstaat. "Ik kan lang zoeken en stel al dat ik zo’n kerk vond, dan doemt er alweer een ander punt op waarin ik toch weer mijlenver van hen af sta. Rest mij niets anders dan mijn eigen kerk te stichten – met één lid."

De kerk is een objectieve werkelijkheid en geen samengaan van gelijkgezinden. De kerk is als een familie. Je kunt mijlenver van je broer af staan, maar je behoort wel tot hetzelfde gezin. Je hoort bij elkaar. Zelfs al maak je zo’n ruzie dat je elkaar nooit meer wilt zien, dan blijft je broer je broer. Zo is het ook met de kerk.

Paulus maakt het nog erger: de kerk is geen gezin, maar één lichaam, in één Heer gedoopt. Mijn hoofd heeft vreselijk veel last van mijn been dat niet wil zoals het moet. Maar het heeft dat been wel nodig om ergens te komen. Dan maar met pijn. Maar blij dat ik een been heb."


Eenheid
- Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"
- In christelijk Nederland voel ik mij vaak een tweederangschristen
- Uit een evangelische gemeente gezet
- Theoloog voelt zich niet één met andere christenen: "Jezus zal het vast begrijpen"
- Verlang je naar christelijke eenheid? De sleutel ben jijzelf!
Meer over Eenheid »

Reacties

Als aanvulling

Ik heb ooit met deze vraag gelopen, waar moet ik zijn.Tot ik deze zinnen tegenkwam: God bouwt zijn kerk met levende stenen.

Als het gebouw voltooid is, wordt het steigerwerk afgebroken. Alsdan zal blijken welk delen van het steigerwerk het meeste levende stenen aan het gebouw hebben toegebracht.
Voor mij is de kerk niet een gebouwd onderkomen, maar een samenkomst van gelovigen. Die hebben soms een speciaal gebouwtje voor dat doel, soms niet, maar altijd is er de objectieve werkelijkheid van het samenkomen. M.I. is de werkelijkheid van de aanwezigheid van Jezus Christus bij die samenkomst ook objectief, maar dan is het een onzichtbare objectieve werkelijkheid.
M
Zolang het zuivere evangelie gebracht wordt, is de invulling van de samenkomst van minder belang. Maar als dit niet zo is, dan moet je maken dat je weg komt.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.