Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Zending in Limburg: een korte terugblik van ouderling Johan van Groningen

Sinds een kwarteeuw vindt er missionair werk plaats in het zuidelijkste deel van Limburg. Op 9 augustus 1994 werd de stichting Evangelisatie Bunde e.o. opgericht. Inmiddels is er een gemeente ontstaan: de Christelijke Gemeente Bunde/Meerssen. Een terugblik.

Evangelist Kees van den Boogaart is iin 1994 al enige tijd aan de slag met steun vanuit de evangelisatiecommissie te Dordrecht. Gedrongen door de liefde van Jezus Christus begint hij in 1993 één dag per week met het uitdelen van christelijke lectuur en bijbels en het leggen van contacten. Ook biedt hij mensen in nood een luisterend oor. Aangezien het aantal contacten groeit en de behoefte aan bijbelstudie toeneemt, besluit hij om in 1994 met zijn gezin naar Zuid‑Limburg te verhuizen.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Zomerkampen
Sinds die tijd komt er een groepje mensen bij elkaar om te luisteren naar de stem van de goede Herder. Kort na de start komen in samenwerking met Jan Bayense de Bundekampen tot stand: reformatorische jongeren komen een week in de zomervakantie bij elkaar om het evangelisatiewerk een impuls te geven. Wat was het zegenrijk om met jongeren over de kerkmuren heen te kijken, samen te zingen en het verlangen te delen om het Evangelie bekend te maken. Soms gebeurde dat heel onbeholpen, maar wel in het besef dat onze God bij machte is om Zijn kracht te tonen in onze zwakheid.

In 2002 ben ik als evangelist‑pastoraal werker vanuit Nieuw‑Lekkerland uitgezonden naar Limburg om de kleine gemeente te versterken. Na een lange en zorgvuldige zoektocht vindt de gemeente kerkelijk onderdak. In april 2014 wordt de Christelijke Gemeente Bunde/Meerssen geïnstitueerd als zendingsgemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. 

Ook onder vluchtelingen uit Afghanistan en Iran gebeurt veel. Inmiddels bezoeken op maandagavond zo’n dertig, veertig mensen een cursus in het Farsi. Diverse jongens met een moslimachtergrond komen tot geloof en worden gedoopt. Ze nemen elkaar mee en vinden een thuis in de gemeente.

Naar de toekomst toe willen we graag nog verder investeren in de buurten en wijken waarin we wonen. Veel activiteiten zijn erop gericht om mensen bekend te maken met de boodschap van het Evangelie. We hebben echter ook een roeping om als Christelijke Gemeente present te zijn in de samenleving. Dit is een enorme opgave.

Johan van Groningen uit Bunde is ouderling en scriba in de Christelijke Gemeente ‘Stem van de Goede Herder’ in Bunde/ Meerssen. Van 2002 tot 2006 was hij evangelist-pastoraal werker bij de stichting evangelisatie Bunde e.o.. Nu is hij maatschappelijk werker. Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 4 juli 2019, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.