Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Klimaatdebat: dit vertelde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers naar aanleiding van het klimaatakkoord

"Met onze ecologische voetafdruk hebben we als Nederlanders geëxtrapoleerd naar de gehele wereldbevolking inmiddels drieënhalve wereldbol nodig. En dat terwijl we deze aarde in bruikleen hebben gekregen", aldus Gert-Jan Segers. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het klimaatakkoord. Segers merkt op dat sinds zijn geboorte het CO2-gehalte met 30% is toegenomen.

"CO2 is een broeikasgas, waarvan het gehalte zo is toegenomen dat de temperatuur wereldwijd inmiddels een graad hoger is vergeleken met het begin van de industriële revolutie. Sinds het begin van die revolutie en vooral na de Tweede Wereldoorlog hebben we de fossiele brandstoffen uit de aarde er in ijltempo doorheen gejaagd en dat leidt tot opwarming. Afgezien van het feit dat hierdoor steeds meer plekken op aarde minder leefbaar of zelfs onleefbaar zullen worden, is hier nog iets anders aan de hand. We leven simpelweg op te grote voet.

Ja, wij hebben het goed, ‘hier’ en ‘nu’, maar dat gaat wel ten koste van ‘daar’ en ‘later’. Van de toekomst van onze kinderen. En dat terwijl we deze aarde in bruikleen hebben gekregen. Met deze manier van produceren en consumeren teren we in op het ons toevertrouwde kapitaal van toekomstige generaties, terwijl we rechtvaardige rentmeesters moeten en willen zijn. De oorzaken zijn bekend en de gevolgen laten zich raden. We weten het, we meten het, maar we handelen er niet naar." Daarom zette Segers vorige week zijn handtekening onder het klimaatakkoord van het kabinet.

"Ik begon met het mooie jaar 1969. Het jaar waarin Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Een jaar waarin de mensheid tot grote dingen in staat bleek. Weliswaar tot dingen die met flinke emissies gepaard gingen, maar toch.

Maar waarom zouden we in 2019 niet opnieuw grote dingen tot stand kunnen brengen. Innovaties, waarmee emissies lager worden, waarmee mobiliteit schoner wordt, waarmee productie en consumptie duurzamer worden. Het is daarom goed dat in het klimaatakkoord daar ook aandacht en geld voor is, zoals voor onderzoek naar de grootschalige duurzame productie van groene waterstof. Het kabinet wil dat Nederland hierin koploper wordt. Ik wil dat het kabinet Noord-Nederland als koploper aanwijst, omdat deze regio daar ook plannen voor heeft klaar liggen."


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Lees de volledige bijdrage van Gert-Jan Segers

Reacties

g
Als Segers de moeite zou nemen Elsevier weekblad te lezen, zou hij een genuanceerder beeld kunnen krijgen. Segers lijkt de globalistiche agenda achterna te lopen.
Het is een feit dat de geïndustrialiseerde wereld de aarde uitput en er een smeerboel van maakt. Aanvankelijk werd ook in de politiek groot alarm geslagen. Dat leek oprecht en realistisch. Maar intussen zijn opponenten ijverig bezig het alarm te relativeren. Reden: zowel de kool als de geit moeten gespaard worden. Als dhr Seegers consequent zou zijn dan zou hij de coalitie opblazen. Want het lijkt er op dat er een redelijk akkoord overeengekomen is onder voorwaarde dat, als wisselgeld, Schiphol mag uitbreiden en het er gelijk door gejast werd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events