bidden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 juli 2019 door Jeffrey Schipper

'Ik probeer op God te vertrouwen, maar ben bang voor dood, ziekte en verlies'

'Ik leef de laatste tijd alleen maar in angst. Bang voor ziekte, dood, verlies. Ik heb geprobeerd op God te vertrouwen maar ik voel, hoe vreselijk, een bepaalde afstand naar Hem.' De vragensteller laat in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten dat zij een miskraam heeft gehad en onlangs een positieve zwangerschapstest ontving. 'Ik wil echt op God vertrouwen, maar het lukt me gewoon niet meer.' Ds. R. H. Kieskamp geeft advies.

"Als ik alles goed begrijp gaat het om meerdere dingen", antwoordt de hervormde predikant uit Lienden. "Er zijn dingen die direct met het geloof in de genade van God te maken hebben. Er zijn ook zaken van concrete noden waarvan getracht wordt om die in het geloof te verwerken, doch het lukt niet die echt bij God neer te leggen. Als ik het goed peil zijn er eveneens kanten aan de geestelijke nood die psychische raakvlakken hebben, waarbij ik specifiek denk aan voortdurende angsten die blijven terugkomen.

Er kan nauwe samenhang zijn tussen psychische nood en geloofsangsten. Behoorlijk op orde komen met psychische noden kan gunstig doorwerken naar het overwinnen van geloofsangsten. Aan de anderen kant kan rust en vrede vinden bij God heilzaam doorwerken naar ons psychisch gevoelsleven. Soms kunnen we daarin geholpen worden met deskundigen op psychisch gebied. In ieder geval kan het werk van de Heilige Geest in ons hart rust geven in ons leven.

En wat die angst betreft, het is bekend dat mensen geholpen worden wanneer ze biddend zeggen: 'Heere, met U ben ik niet bang. Als U bij mij bent met Uw kracht, liefde en genade dan heb ik geen reden om bang te zijn. En U wilt bij mij zijn, daar vertrouw ik op. U wilt dat, niet omdat ik het verdien, maar omdat U aan het kruis alles verdiend hebt.' Dit vertrouwen op de genade van het kruis zorgt er ook voor dat de afstand tussen God en ons gaat verdwijnen, want we krijgen vergeving en God wil onze liefdevolle Vader zijn.

God is een goede hemelse Vader, doch in zijn wijsheid kan Hij het ook nodig vinden om ons met moeilijke dingen te leren omgaan. Zijn bedoeling daarvan is ons te brengen tot nog meer overgave aan Hem, vertrouwen op Hem en alles loslaten buiten Hem."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.