ggin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juli 2019 door Patrick Simons

Synode GGiN gaat zich dit najaar met onrust in Opheusden bezighouden

De synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) gaat zich dit najaar buigen over de onrust die in de kerk in Opheusden is ontstaan. Daar werden afgelopen zondag geen twee maar vier diensten gehouden omdat bezwaarde gemeenteleden niet meer naar de reguliere dienst willen.

Oorzaak van de onrust is het feit dat er vorig jaar een vertrouwensbreuk ontstond tussen de kerkenraad van de gemeente en voormalig predikant ds. A van Voorden. De predikant is inmiddels vertrokken naar Leerdam, maar de onrust bleef. Een gedeelte van de gemeente hekelen namelijk het beleid van de kerkenraad en beleggen daarom afzonderlijke diensten in hetzelfde gebouw. De classis zette al een speciaal ingestelde commissie aan het werk om de rust te laten weerkeren, maar daar is men tot dusver nog niet in geslaagd.

Als gebaar naar de bezwaarde gemeenteleden toe, trad de kerkenraad in zijn geheel af. Inmiddels zijn de meeste leden van de kerkenraad echter weer herkozen en terug in hun oude positie. Honderden leden van de 3000 leden tellende kerk bezoeken inmiddels al maandenlang andere gemeente en hebben de kerk in Opheusden zelfs al definitief verlaten. Omdat dit voor extra drukte zorgde in bijvoorbeeld de gereformeerde gemeente in Nederland te Rhenen, besloot de classis om in hetzelfde gebouw twee extra diensten voor de bezwaarde leden te beleggen onder haar eigen verantwoordelijkheid. Deze diensten werden afgelopen zondag door zo'n 400 leden bezocht.

De hoop bestaat dat deze tijdelijke oplossing bij zal dragen aan verzoening. Dat vertelt ook de voorzitter van de classicale commissie preekplaats, H van de Beek in gesprek met Reformatorisch Dagblad. "Het doel dat ons voor ogen staat, is dat de gemeente, waar nu een droevige verdeeldheid is, weer naar een eenheid mag toegroeien. Het is onze wens en bede dat deze poging in combinatie met een traject van heling en verzoening hieraan mag bijdragen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.